Акценти
Начало / Общество / Жени от селата създават сдружения, за да преодолеят бедността

Жени от селата създават сдружения, за да преодолеят бедността

Станимира Хаджимитова

Жени от три малки селища в общините Плевен и Ловеч създадоха свои социални предприятия, които да им помогнат да преодолеят бедността и социалната изолация, в които ги е поставила безработицата и липсата на перспектива в  селата. Сдруженията са създадени в рамките на проекта „Подкрепа за овластяване на жени от селските райони на Северозападна България” и днес бяха представени на заключителната пресконференция по проекта.

По време на проекта, който е с продължителност  една година, 41 жени от малки селища са преминали обучение по социално предприемачество. Но по-важното е, че се опитахме да им вдъхнем по-голямо самочувствие, да ги провокираме да бъдат по-активни и да преодолеят комплекса, че само мъжете могат да правят бизнес, коментира Станимира Хаджимитова, ръководител на фондация „Джендър проект в България”, която е водещ партньор по проекта.

Жените са преминали и практическо обучение за създаване и ръководене на социално предприятие, по време на което голяма роля  има плевенският партньор по проекта сдружение „Център Отворена врата”.

В рамките на обучението са се оформили три групи жени, които създават свои сдружения. Едното е „Устойчиво развита инициатива за Долни Вит”, създадено от три жени, които са се насочили към производство на биохумус, чрез отглеждане на червени калифорнийски червеи. Другото сдружение  е „Ново бъдеще за Черни Вит” и негови инициаторки са две жени. Те са насочили дейността на сдружението към отглеждане на живи цветя, изработване на икебана и изкуствени декорации. „Възродената Панака” е третото сдружение, което ще работи за отглеждане на биозеленчуци и на цветя за озеленяване на общински терени.

проект

Общо в трите сдружения са включени 20 жени, а също и няколко мъже, което е пряко приложение в практиката на наученото по време на обученията, подчерта Хаджимитова.

Всичко това беше отчетено днес на пресконференцията, по време на която бяха представени бизнес плановете на трите социални предприятия.

Беше открита и фотоизложба от 54 фотографии, подбрани от жури след обявен национален конкурс в рамките на проекта. При откриването  бяха отличени тримата най-добре представили се фотографи любители. Фотоизложбата ще е пътуваща и ще бъде показвана  при събития в селски райони.

фотоконкурс проект

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...