Акценти
Начало / Общество / Жандармерия от днес ще респектира крадците по селата

Жандармерия от днес ще респектира крадците по селата

жандармерия

Специализирана полицейска акция с участието на жандармерията започна днес и на територията на област Плевен. Основна цел е профилактика на лицата от криминалния контингент за намаляване на битовата престъпност, подчерта директорът на ОД на МВР – Плевен главен инспектор Йордан Каменов тази сутрин при инструктажа на екипите от Жандармерията в Плевен, които се включват в акцията. На територията на нашата област ще работят три екипа, а четири екипа ще работят на територията на ОД на МВР – Враца.

Йордан Каменов

Жандармеристите ще работят в съвместни екипи със служители от районните управления на полицията, на чиято територия ще изпълняват задачи. Конкретната цел е да се установи движението и сборищата на лицата от криминалния  контингент, да се извършват паспортни проверки, а там където има основание –  навременно санкциониране, подчерта главен инспектор Каменов. На първо време съвместни действия между жандармерия и полиция ще има на територията на селата Опанец, Буковлък, Върбица, Бохот, Мечка, Коиловци и Бръшляница, както и на територията РУП-Гулянци и РУП – Долни Дъбник. Те са избрани след предварителен анализ, че има най-голяма нужда от засилено полицейско присъствие.

При възникване на допълнителни обстоятелства ще можем да  отреагираме веднага и да насочим работата си и към други населени места, обясни Каменов.

Той апелира за стриктно и съвестно изпълнение на възложените задачи единствено с цел овладяване на битовата престъпност и осигуряване спокойствие на жителите на населените места, в които ще изпълнявате  операциите си.

Първото село, в което жандармеристите започнаха изпълнение на задачите по план беше Мечка. Хора бяха излезли на площада и ги очакваха. Жена приближи до един от жандармеристите и простичко му каза, че се надява това да не е само акция, а да продължи докато всичко в Мечка и в околните села се успокои.

жандармерия Мечка

Акцията ще  продължи докато гражданите се почувстват спокойни, така че може да е месец, може и пет месеца, зависи от конкретната криминогенна обстановка, обясни директорът на полицията в Плевен. Силите са разпределени и в тъмната, и в светлата част на денонощието, за да се осигури поне един допълнителен еки, а където е нужно ще има втори допълнителен екип.

Надяваме се предприетите мерки да дадат резултат, изрази общата надежда на всички в село Мечка една от жените, дошли на площада в селото. И нейната къща е обирана няколко пъти, в двора си не може един домат да отгледа от набезите на крадците. Принудихме се и сложихме аларма навсякъде, дори на доматите и така ги спряхме, сподели жената. „Тази зима нямаме кражби, но държим по една брадва пред вратата и до леглото си. Живеем постоянно в стрес, от това мъжът ми се разболя от рак”, разказва още тя.

Мечка

Преди 10 години мъжът на Бонка Петкова е починал и тя живее сама в къщата си в Мечка. Миналото лято жената била нападната от двама маскирани, които я ударили по главата и я повалили на земята. Задигнали й чантата с пари и с ключове от работата и 37 кокошки. Един месец тя била в болнични, за да се възстанови,  но от стреса се разболяла от рак и сега, след операция,  е на химиотерапия. Разкриха крадците, защото ги видяха на камерите, които са поставени в село,  част от взетото върнаха, но стресът, в който живеем е страшен, проплаква жената, която продължава да живее в страх и се заключва дори и през деня.

Възрастен мъж се включва в разговора и дава съвет камерите да бъдат сложени около домовете на съмнителните, на тези които крадат. Той вече е спрял да брои колко пъти е обиран. Последно влизали в къщата му през лятото. Обрали всичките домати от двора му.

От началото на годината регистрираните битови престъпления са с около 20% по-малко в сравнение с миналата година, казва Йордан Каменов. Конкретен пример е село  Бръшляница, където от началото на годината има  регистрирани само две престъпления и те не са кражби, а счупени  стъкла на автомобили. Така че мерките, които сме предприели и преди тази разпоредена операция явно дават резултати. Такова е  положението и в селата Коиловци и Мечка. Около 30-32 процента от кражбите вече са разкрити.

От началото на годината в село Мечка има пет заявителски  материала и от тях само две са за кражби. Едната вече е разкрита. Така че към момента в село Мечка няма напрежение, категоричен е главен инспектор Мариан Дочев, шеф на РУП – Пордим.

Мариан Дочев

Той заедно с  главен инспектор Йордан Каменов и кметовете на селата Мечка, Коиловци и Бръшляница проведоха днес среща във връзка със започналата акция.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...