Акценти
Начало / Здравеопазване / Ехограф за образна диагностика дариха на Онкологичния център на УМБАЛ – Плевен

Ехограф за образна диагностика дариха на Онкологичния център на УМБАЛ – Плевен

Първият от седем ехографа за образна диагностика, закупен със средства от мащабната благотворителна кампания „От любов към живота” на фирма AVON, беше дарен днес на Онкологичния център към УМБАЛ – Плевен. От фирмата ще осигурят и безплатни профилактични прегледи на жени в неравностойно положение, които ще се проведат в края на месец март. С това дарение козметичната компания осигурява по-достъпна и качествена профилактика на жените от града и региона.

„В рамките на 11-годишната кампания на AVON срещу рака на гърдата в България. си поставяме две цели – да научим българката да се грижи за своето здраве и да съдействаме за по-достъпна профилактика и диагностиката. Днес всички вече знаем, че ракът на гърдата е 100 % лечим, когато бъде открит навреме. С дарението на апаратурата на УМБАЛ „Георги Странски” се надяваме да направим жените от Плевен и региона още по-здрави, усмихнати и щастливи”, каза Люба Василева, специалист PR и реклама на AVON България, Албания, Македония.

Дарението беше връчено от Стоила Бонгалова, директор на Българския фонд на жените, с чиято помощ е осъществено то. Тя изказа благодарност на  хилядите български жени и мъже, подкрепили каузата, закупувайки благотворителен продукт от серията „От любов към живота”.

От страна на болницата апаратурата прие доц. Луканов, зам. – изп. директор на УМБАЛ „Георги Странски”: „Избирането на Университетската болница в Плевен е оценка за изключителния професионализъм на специалистите тук”, подчерта той.

Ръководителят на Университетския онкологичен център проф. Ташко Делийски отбеляза, че новата апаратура ще  даде възможност да стъпят още една крачка напред в борбата с рака на млечната жлеза. „Съчетавайки масовост и научен подход ще направим така, че да има най-голяма полза за нуждаещите се жени”, изтъкна проф. Делийски.

Кампанията на AVON е фокусирана върху женитe  на възраст между 30 и 50 години, между които през последните години все повече нараства заболеваемостта от рак на гърдата. Според официалната статистика на Български национален раков регистър всяка 10-та българка е засегната от рак на гърдата, докато в световен мащаб се разболява една на всеки пет жени. Броят на заболелите у нас е над 46 000, а всяка година регистърът бива допълнен с 3 800 нови случая. ¼ от всички починали от рак жени са от рак на гърдата – цифра, която не може да бъде пренебрегната, защото открит навреме, ракът на гърдата е лечим.

Благодарение на последователните усилия на АVON България информираността по темата и достъпната профилактика и диагностика на рака на гърдата непрестанно нарастват. За 11 години в рамките на кампанията „От любов към живота” освен дарените 1 300 000 лв. са осъществени над 23 000 безплатни профилактични и диагностични прегледи на жени в цялата страна. С дарените от AVON България средства е закупена апаратура за превенция на рака на гърдата, сред която мобилен мамограф и ехограф, както и ехографска апаратура за 7 болници в страната. Усилията на кампанията са насочени изцяло в посока профилактика на българката, защото ракът на гърдата е 100 % лечим, ако бъде открит навреме.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...