Начало / Крими / Ефективни присъди за петима от съучастниците на бившия общинския съветник Методи Петков в грабеж и побой

Ефективни присъди за петима от съучастниците на бившия общинския съветник Методи Петков в грабеж и побой

След внесен в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Плевен  и постигнати в съдебна фаза споразумения петима извършители на грабеж са осъдени на лишаване от свобода.

Илия Б. е осъден на четири години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Бисер Б. – три години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим.

Христо П. – три години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

Златко Б.  и Йордан А.  по  две години и девет месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим.

Петимата мъже се признаха за виновни и са осъдени за това, че през нощта на 25 срещу 26.07.2016г. в землището на с. Каменец, обл. Плевен, в съучастие като извършители с общинския съветник тогава Методи Петков. и Асен П. и други неизвестни извършители, въоръжени с бухалки, метални колове и дървени сопи, обградили Даниел, Илия и Цветомир, които ловяли риба на неохраняемия язовир „Шаварна 2”. Обвиняемият Златко носел брадва, а Методи държал алуминиева бухалка. Методи попитал пострадалите какво правят там, на което тримата отговорили, че ловят риба. Държането му било заплашително и подкрепено от присъствието на въоръжените мъже с него. Тримата пострадали опитали да обяснят, че не са бракониери, но предвожданите от Методи лица изведнъж ги нападнали. Уплашени Илия и Цветомир скочили в язовира и заплували навътре, с което успели да се спасят. Пострадалият Даниел се опитал да ги последва, но бил ударен няколко пъти от обвиняемите в областта на гърба. В резултат на тежките удари паднал във водата на язовира непосредствено до брега. Нападателите го извлекли от водата на брега и започнали да му нанасят жесток побой с бухалките и дървените сопи. През цялото време те го псували и заплашвали със сексуално насилие. Пострадалият им се молел да престанат, опитвал се да се предпази с ръце от ударите и плачел от болка, като им казвал, че просто е дошъл с приятелите си за риболов. Методи взел една от уловените риби и накарал пострадалият да я яде жива. Въпреки, че не желаел да стори това, той я изял почти цялата, тъй като насилието и заплахите спрямо него не преставали.

След това Методи завел пострадалия до паркирания наблизо „Форд Транзит“. От там извършителите взели чантичката с документите на пострадалия, извадили от вътре сумата от 200 лева и ги дали на Методи. След това обвиняемият заплашил пострадалия, че ще продължи насилието върху него и следващите дни, докато не му бъде платена сумата от 15 000 лева, която била глоба за това, че тримата пострадали били на „негова територия“. Ако другите двама не платят на Методи, той щял да си търси всичките 15 000 лева от Даниел. В израз на сериозността на намеренията си Методи  снимал личната карта на пострадалия с мобилен телефон, за да разполага с данните му.

След това обвиняемите позволили на пострадалия да приведе в движение автомобила и да се оттегли от мястото.

Споразуменията имат последици на влезли в сила присъди и петимата са приведени в затвора. По отношение на другите двама подсъдими делото продължава.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...