Акценти
Начало / Общество / Етнографска сбирка откриха в село Дъбован

Етнографска сбирка откриха в село Дъбован

През октомври в село Дъбован откриха етнографска сбирка. Идеята е на покойния председател на пенсионерския клуб Елена Булиева и беше реализирана от настоящия председател Илия Герчев и секретаря на читалището Ванюша Дашева.

Битовия кът се помещава в залата на ПК „Ехо от младостта” и съдържа предмети, инструменти, носии, сечива, дарени от жители на селото. „Подреждането и аранжирането ни отне повече от месец.” – споделят инициаторите и допълват – „…защото искахме да е красиво. Особена помощ и подкрепа ни оказаха нашите съселяни и кметството, за което сме благодарни.” И наистина целта е постигната. Къта е изключително богат на експонати,  подреден е с вкус, усет и познаване на народния бит. Сред най-атрактивните предмети са килим от камилска вълна, носии и посуда на над 100 години. Илия Герчев разказа, че сбирката се радва на изключителен интерес. Домакините са посрещали гости от пенсионерски клубове от Плевен, Тръстеник и Биволаре, децата от ДГ „Калинка”, десетки жители на селото.

Илия Герчев сподели, че хората продължават да носят ценни неща и етнографската колекция непрекъснато нараства. „Оставяме на поколенията едно хубаво наследство, от което да научат как са живели предците им и се надяваме да го пазят.” – заключи той.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...