Акценти
Начало / Образование / Ентусиасти от село Бохот ограмотяват съучениците си по пътна безопасност

Ентусиасти от село Бохот ограмотяват съучениците си по пътна безопасност

ig

Трима ентусиасти от основното училище „Антон Страшимиров” в с. Бохот се включиха в проекта „Застъпници за пътна безопасност” на сдружение „Отворена младеж”. Глория Михайлова – 13 г., Кристиян Данаилов – 14 г., Георги Мутев – 14 г. и тяхната учителка Гергана Влахова са първият екип от Плевенска област, който участва в тази национална кампания. „Ние всички мечтаем да живеем там, където няма опасност за живота ни, излизайки на пътя като пешеходци или шофьори. Мечтаем, отивайки до училище, до работа или просто на разходка, да се придвижваме безопасно по българските пътища. Ще се стремим да покажем нашите знания на по- малките ученици, да подобрим знанията на нашите връстници и да усъвършенстваме нашите”, коментира за infopleven Влахова. Посланието на децата към всички хора е: „Бъди внимателен, запази живот!”, което е и мото на проекта им.

Мотивацията да се включат в проекта е желанието им да съдействат за позитивната промяна в поведението на пътя на шофьори, пешеходци или пасажери. Това, което децата не харесват по българските пътища, е пренебрегването на пътните знаци, несъобразяването на скоростта и други нарушения. С някои от идеите си те ще се стремят да подобрят сигурността около тяхното училище, което чувстват като свой втори дом.

Амбицираните застъпници за пътна безопасност ще запознаят по-малките ученици и своите връстници с информационна презентация за правилното поведение на пътя. Подготвили са и анкета на тема „Безопасни ли са пътищата в България”. Желаещите ще могат да участват в конкурси за есе, стихотворение и рисунка на тема ,,Безопасността по улицата – реалност или мечта.“ Предвидени са беседи с професионален шофьор на училищен автобус и със служител на КАТ, като целта им е да се запознаят обстойно с правилата за движение по пътя, с положителните и отрицателни страни на професията.

Участниците в проекта ще заснемат филм с обучаваща цел за правилното поведение на пътя и  нужна екипировка. „Надяваме се да реализираме идеите си, защото всички ние заслужаваме сигурност и безопасност, където и да сме, каквито и да сме”, коментира Влахова.

Тийнейджърите очакват подкрепа за проекта си във Фейсбук, което е важно условие, за да се докажат сред конкурентите от цялата страна.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...