Акценти
Начало / Здравеопазване / Ентероколитите и варицелите най-много през октомври

Ентероколитите и варицелите най-много през октомври

През месец октомври в отдел  „Противоепидемичен контрол” на РЗИ – Плевен са съобщени 62 заболявания. Спрямо предходния едномесечен период общият  им брой се задържа почти непроменен, коментира д-р Стефка Тошева, главен инспектор в отдел ПЕК. Но в групата на капковите инфекции има близо двойно увеличение, за сметка на чревните инфекции, които са намалели почти два пъти спрямо предходния месец септември.

От групата на чревните инфекции са съобщени 28 случая срещу 44 за предходния период. Най-голям е броят на ентероколитите – 20, като 11 от тях са в Плевен, останалите са единични случаи в Буковлък, Рибен, Тодорово, Малчика, Кнежа, Червен бряг, Долни Дъбник. Регистрирани са също 7 салмонелози – 5 в Плевен и 2 в Тръстеник, и един хепатит тип А в Плевен.

От капковите инфекции са съобщени 29 нови случая срещу 12 за предходния едномесечен период. Тук преобладаващи са варицелите – общо 19, от които 15 са регистрирани в Плевен, останалите случаи са Левски, Пелишат, Божурица и Бохот. В Плевен е регистриран един случай на скарлатина.

През месец октомври има 8 новорегистрирани болни от туберкулоза, което два пъти повече в сравнение с предходния период. Болните са от Плевен, Искър, Кнежа, Беглеж, Бреница и Садовец. Туберкулозата продължава да е значим проблем и с понижаване на качеството на живот в отделни социални групи зачестяват случаите на зараза, коментира директорът на РЗИ – д-р Атанас Гарев.

През октомври имасъобщени още един коклюш в Бъркач, един хепатит В в Плевен и три нови случая на лаймска болест – два в Плевен и един в Никопол.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...