Акценти
Начало / Култура / Емоционален концерт на Плевенската филхармония впечатли публиката

Емоционален концерт на Плевенската филхармония впечатли публиката

 DSCN7088

Сбъдна се обещанието за емоционален и романтичен концерт на Плевенската филхармония, маестро Етиен Абелин и арфистката Анжела Маджарова, който се състоя снощи в зала „Катя Попова”. Авангардният швейцарски диригент Етиен Абелин, който е цигулар, куратор и създател на различни иновационни проекти в класическата музика, разказа на публиката историята на увертюрата „Фингалова пещера” на Менделсон. Композиторът се вдъхновил от природния феномен и излял емоцията си в произведението. В ролята на преводач влезе арфистката Анжела Маджарова, която направи разказа достъпен за всички зрители. Абелин сподели и прекрасните си впечатления от оркестъра, с който репетира няколко дни.

Маестро Абелин се появи на плевенска сцена в спортен черен панталон и риза в същия стил, напълно в духа на имиджа му на нестандартен музикант и диригент. Топлият му контакт с публиката и оркестъра и емоционалната интерпретация на произведението, което знаеше наизуст, създадоха неповторим музикален празник.

DSCN7109

В същия натюрел се изяви и арфистката Анжела Маджарова, която плевенската публика познава добре и обича. Чаровната дама разказа любопитна история за създаването на произведението „Два танца” за арфа и оркестър от Клод Дебюси, което изпълни. През 19-ти век две разновидности на арфата и техните производители се състезавали кой от двата инструмента ще се наложи в бъдеще: хроматичната арфа на Плейел или педалната арфа на Ерар. За да решат, Плейел и Ерар възложили на двама от най-добрите френски композитори – Клод Дебюси и Морис Равел, доказали, че познават съвършено арфата, да напишат по едно солово произведение за хроматична и педална арфа. Резултатът от този музикален дуел е написването на две от най-съвършените творби за арфа: “Два танца” за арфа и оркестър на Клод Дебюси и “Интродукция и Алегро” на Морис Равел. Маджарова уточни, че „Два танца” е писана за хроматична арфа, но тя ще го изпълни на педална. И божествените звуци на изящния инструмент се понесоха в залата.

Концертната програма включваше и Симфония № 4 от Чайковски.

1148934_10152708448561110_1591194114_n

След концерта на стената си във Фейсбук маестро Абелин постна снимки от престоя си в Плевен – мартеница, подарена от виолистите в оркестъра, снимка на мъжка народна носия от Регионалния исторически музей, която го е впечатлила, и афиш на концерта. „Прекрасно време, преживяно с Плевенската филхармония! Благодаря за забавлението и за прекрасното музициране!”, пише маестро Абелин.

1899938_10152708449026110_1051065497_n

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...