Акценти
Начало / Политика / Емил Кабаиванов: Ако получи подкрепата на парламента, Петър Стоянов е най-сериозната кандидатура за председател на КС

Емил Кабаиванов: Ако получи подкрепата на парламента, Петър Стоянов е най-сериозната кандидатура за председател на КС

Аз съм убеден, че,ако Петър Стоянов получи подкрепата на парламента, той ще бъде най-сериозната кандидатура за председател на Конституционния съд. Това заяви в Плевен председателят на СДС Емил Кабаиванов. Вчера сините издигнаха кандидатурата на Петър Стоянов за член на Конституционния съд на мястото на скандално провалилата се Венета Марковска. Петър Стоянов поиска три дни за отговор. Очаквам Петър Стоянов да приеме, каза вчера в Плевен лидерът на сините.

Причината да издигнат свой кандидат сините обясняват със спешната необходимост да се излезе с достойнство от създалата се криза. Според Кабаиванов, ако тази криза продължи, тя може да прерасне в криза на институциите и да доведе до икономически санкции за България. Това е водещата причина СДС да излъчи кандидатура за член на КС, заяви председателят на сините и категорично отхвърли това да се отрази върху опозиционното поведение на сините. „СДС е твърда опозиция  и фактът, че няма да подкрепим Бюджет 2013 е достатъчно доказателство за това”, каза лидерът на СДС.

По повод изказване на Сергей Станишев, че издигането на кандидат на сините за конституционен съдия е политическа сделка между ГЕРБ и СДС, Кабаиванов обяви, че не е морално точно от БСП да отправят подобни обвинения. Мотивът му бе, че депутати от БСП са подкрепили кандидатурата на Марковска, а от СДС за нея няма нито един глас.

Във връзка с предстоящите избори Емил Кабаиванов обяви, че на предстоящите парламентарни избори ще се явят с регистрацията на СДС. Задачата ни е в следващия парламент СДС да има достатъчно голяма  група, за да може да влияе върху политическите процеси в България, заяви той. Кабаиванов беше категоричен, че не може да става въпрос за никакви предизборни коалиции, а що се отнася за коалиции след изборите,  е несериозно те да бъдат коментирани, преди да е ясен съставът на новия парламент.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...