Акценти
Начало / Общество / Емил Димитров „оживя“ в „Ретро музей“ във Варна (галерия)

Емил Димитров „оживя“ в „Ретро музей“ във Варна (галерия)

Емил Димитров ретро музей

Восъчната фигура на незабравимия естраден изпълнител Емил Димитров е един от експонатите в новооткрития „Ретро музей“ във Варна. На площ от близо 4000 кв. м на 1 май – Денят на труда, уникалният музей отвори официално врати в един от черноморските молове.

ретро музей 2

Музеят е създаден от бизнесмена Цветан Атанасов, който години наред е събирал парченцата история и е реставрирал богата колекция от социалистически коли. Експозицията е събрала предмети от периода 1944-1989 г., които разказват в артефакти за живота на българите при социализма.

ретро музей 1

Играчки, пари,български цигари без филтър, руски прахосмукачки, различни домашни потреби, козметика и най-желаните автомобили, произведени в някогашния СИВ, връщат назад машината на времето за посетителите.

козметика ретро музей

Безспорни от най-големите атракции в музея са над 50-те автомобила и мотоциклета, които изглеждат така, сякаш преди броени часове са излезли от завода. Автомобилите от марките „Волга“, „Москвич“, „Шкода“, „Трабант“ и др. са в безупречно реставриран вид, а до тях са изложени и популярните на времето мотоциклети „Симсон“ и „Балкан“. Несъмнено един от най-красивите автомобили в музея е класическата „Чайка ГАЗ-13“ – лимузината, на която са се возили членовете на Политбюро на БКП.

мотори ретро музей 2

Друг акцент в колекцията на музея са восъчните фигури на големите личности на епохата. Реалистичните фигури на Тодор Живков, Леонид Брежнев и Фидел Кастро стоят гордо изправени до ретро автомобилите. Място в колекцията са намерили и любимците на народа Емил Димитров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев и Тодор Колев.

ретро музей 3

Ретро музей

ретро музей 5

табели ретро музей

играчки ретро музей

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...