Акценти
Начало / Култура / Елена Вълкова отличена с Голямата годишна литературна награда на Дружеството на писателите в Плевен

Елена Вълкова отличена с Голямата годишна литературна награда на Дружеството на писателите в Плевен

В навечерието на Деня на будителите Дружеството на писателите в Плевен връчи годишните награди за литературна продукция, излязла в предходната година. Наградата на името на Рена Попова е учредена преди близо десет години, а от миналата година тя има и финансово изражение, благодарение на финансовата подкрепа на Общината.

Церемонията по награждаването се състоя в галерия „Колекция дарение Светлин Русев”. Поздрав към присъстващите поднесе хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска.

Творците бяха поздравени и от името на кмета проф. д-р Димитър Стойков.

Водещата на вечерта – Таня Духлинска, припомни литературния и житейски път на талантливата плевенска писателка и журналистка Рена Попова, след което даде думата на Илко Иларионов, като член на журито, да обяви тазгодишните носители на литературната награда на Дружеството на писателите.

Голямата награда  на името на Рена Попова бе връчена на Елена Вълкова за цялостното й поетично творчество и излязлата през 2011 г. стихосбирка “Есенен салон за непризнати” (изд. “Северно ехо”-Плевен). Книгата е публикувана в електронен вариант в “Литературен свят”, а Елена Вълкова е един от авторите на електронното списание. Наградата връчи Гюнай Ходжаджиков, експерт  в отдел „Култура“ в Община Плевен

За мен наградата е най-светъл лъч в моя ден, каза при получаването на отличието поетесата Елена Вълкова, след което зарадва своите почитатели и приятели с кратък авторски рецитал. Част от прочетените стихове ще бъдат включени в следващата стихосбирка на Вълкова, обяви самата тя.

Наградата за поезия бе дадена на поета Осман Мустафов за книгата му “Не се пилей, Живот”(изд. “Северно ехо”). Осман Мустафов също е един от авторите на “Литературен свят“.

Наградата за детско творчество заслужи Пенка Атанасова за книгата си “Най-верни другарчета.”

За  публицистика журито отличи Атанас Славчев за книгата му “Миниатюри, етюди, импресии”.

А за най-добра сатирична книга отличието получи Петко Спасов за книгата с хумор и сатира “Въпреки всичко”.

Единствената награда, която тази година журито не присъди, е тази за проза.

Решението за наградите за литературна продукция – 2011 г. е на жури в състав: председател – Георги Стойков, писател, почетен член на Дружеството на писателите в Плевен и член на Съюза на българските писатели; и членове –  Христо Ганов, поет, почетен член на Дружеството на писателите в Плевен и член на Съюза на българските писатели; и Илко Иларионов – поет, драматург, актьор и директор на Плевенския драматичен театър, член на Дружеството на писателите в Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...