Акценти
Начало / Общество / Електропастир ще пази мечките в „Кайлъка”

Електропастир ще пази мечките в „Кайлъка”

Електропастир е монтиран в клетката на мечките в зоопарка в „Кайлъка”, научи ИнфоПлевен от Красимир Коцев, управител на фирма „Акварел”, която стопанисва зоопарка. Монтирането се наложи след като една от мечките се покатери по скалата и успя да се измъкне от мечкарника.

„Зоопаркът съществува повече от 50 години, но случай мечка да се покатери по скалата и да излезе от клетката не е имало. Сега сме принудени да монтираме електропастир, за да се предотврати повторен инцидент. Използваме опита на други зоопаркове в страната”, обясни Коцев.

Електропастирът има резервно захранване, което може да издържи до 12 часа без ток, има сигнализираща светлинна аларма.

В момента се изгражда обезопасителна ограда за предпазване на посетителите от електропастира. Същевременно тя ще има ролята и на втора, допълнителна защита, ако все пак някоя от мечките успее да прескочи. Височаната на второто заграждение ще е 3 м и то ще бъде монтирано в двата края на мечкарника, които опират до скалата. Това допълнително съоръжение ще бъде монтирано до дни. До тогава двете мечки ще останат затворени в пещерата. Състоянието им е добро, хранят се нормално, каза Красимир Коцев.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...