Акценти
Начало / Общество / Екофорум представи добри училищни практики за екологично възпитание

Екофорум представи добри училищни практики за екологично възпитание

Екофорум  „Медии, бизнес и училище – всички заедно да работим за опазване на красивата природа на България, за повишаване екологичната култура на подрастващото поколение“  беше организиран днес  в Плевен. Форумът е част от проекта, по който работи иновативният екип на отбора на Регионалния инспекторат по образованието в Плевен, който участва в конкурса „Иновативни практики в управлението” по национална програма „Квалификация” на Министерството на образованието.  Целта на екофорума беше да представи проектните дейности до момента и подготовката на отбора за състезанието.

„Всички ние – училище, безнес, медии от няколко месеца сме обединени и работим в името на една обща идея – да съхраним България красива и чиста. Целта на екипа е да повишим екологичната култура на подрастващото поколение, да остане и след нас приоритет екологичното възпитание и да привлечем много последователи, което се оказа възможно и осъществимо”, каза при откриването на екофорума Албена Тотева, началник на РИО – Плевен.

Официални гости на събитието, което се проведе в зала „Плевен”  бяха  зам.-областният управител Тошко Гетов, Илка Илиева – председател на Браншовата бизнес камара, Албена Симеонова  от фондация „Околна среда и земеделие”, Стефка Григорова – директор на РИМ – Плевен.

В продължение на четири месеца ученици от плевенските училища НУ „Христо Ботев”, ПГ по туризъм „Алеко Константинов”, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване  и ОУ „Св. Климент Охридски” – село Буковлък реализираха поредица от дейности, чиято цел е да повиши екологичната култура и да създаде условия за създаване на устойчива политика за насърчаване на личната отговорност на всеки в опазване на околната среда. На екофорума бяха представени резултатите от проведените конкурси, презентации, фотоизложби, екопоходи и участие в различни екологични инициативи на членовете на отборът. Всичко това е в изпълнение на теоретично разработената  иновация за управленски практики в областта на образованието, целяща да създаде устойчиви добри училищни практики за възпитаване на младите хора да опазват българската природа.

В рамките на проекта отборът на РИО – Плевен издаде весткик, в който са описани реализираните дейностите, предвидени в иновацията. Представен беше  съставеният кулинарен справочник за здравословно хранене и  излъчен филм, който отразява извършеното до момента. Форумът завърши с откриване на изложба. Освен кулинарни изненади, тя включваше рисунки, есета и стихотворения, участвали в проведените в рамките на проекта конкурси. Можеха да се видят и направените презентации на тема за биоразнообразието в Плевенски регион и за вредното въздействие на човека върху околната среда. Интерес предизвикаха и експонатите на екоработилницата, изработени от рециклирана хартия и найлонови торбички. –

Теоретичните разработки и всички дейности по прилагането на иновацията, които днес бяха представени, предстои да бъдат оценени от специална комисия. С разработки в различни тематични области участва общо 28 отбора от всички области в страната. Между тях комисията ще избере 10, които през месец ноември ще участват във финалния кръг на конкурса – публична защита на проекта.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...