Акценти
Начало / Здравеопазване / Екип на УМБАЛ – Плевен спаси мъж, пронизан в главата от бамбукова пръчка

Екип на УМБАЛ – Плевен спаси мъж, пронизан в главата от бамбукова пръчка

Екипът на Клиниката по неврохирургия към Университетска болница „Г. Странски” Плевен е извършил уникална за страната операция, спасявайки 57-годишен мъж, пронизан в главата от бамбукова пръчка. За операцията пред журналисти днес разказа доц. д-р Йордан Панов, ръководител на Клиниката по неврохирургия и ръководил екипа, извършил операцията.
Случката станала в двора на мъжа в село Дерманци преди две седмици. Късно вечерта 57-годишният Трифон се спънал и се нанизал на бамбукова пръчка, с която били подпрени цветя в двора. Пострадалият е транспортиран в УМБАЛ-Плевен и хоспитализиран в Клиниката по неврохирургия в кома.
С компютърна томография се установява, че пръчката е проникнала на дълбочина 15 сантиметра в черепа му, като е преминала през орбитата, много близо до очния нерв, плъзнала се е покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминала е през слепоочния дял, покрай ствола на мозъка и като разкъсва големи кръвоносни съдове, достига до малкия мозък, където причинява бързо нарастващ голям кръвоизлив, като кръвта се разпространява и в кухините на мозъка, обясни доц. Панов.

IMG_3827
Направена е спешна операция от екип от неврохирурзи, ръководен от доц. д-р Йордан Панов, асистент д-р Илия Вълков и анестезиолог- д-р Катя Любенова. Тя е продължила два часа, като лекарите са успели да спасят пациента, въпреки, че бамбуковата пръчка е проникнала по дългия диаметър на черепа.
Доц. Панов определи оперативната интервенция като импровизирана, тъй като самото нараняване е уникално.Той обясни, че първо е опериран малкият мозък. „За да спасим живота на пострадалия, първо трябваше да се изчистят кръвните съсиреци, да се спре кървенето и да се освободи кухината, която е свързана с центровете на дишане и сърдечна дейност”, разказа доц. Панов. Без да се затваря оперативното поле, внимателно е премахната пръчката през вътрешния ъгъл на окото. Опасността е била да не се получи масиран кръвоизлив, след като пръчката освободи евентуално разкъсани кръвоносни съдове.

IMG_3840
Още на следващия ден пациентът е бил в съзнание. Постепенно се възстановява, като е преодолял сериозно инфекциозно усложнение. Болният е интелектуално съхранен, движи в пълен обем ръце, крака, запазено е зрението на пострадалото ляво око. От няколко дни мъжът вече се опитва да се изправя и да ходи сам.
Доц. Панов подчерта, че за щастливия изход от сложния случай много важна е добрата организация и професионализъм във всички структури, разгърнати на територията на университетска болница „Г. Странски” , както и в единствената в Северна България Клиника по неврохирургия.
Любопитното в случая е и това, че преди 5 години пациентът е претърпял операция от рак на ларинкса, без надежда, че той ще преживее повече от 6 месеца. „Но мъжът, не само че живее повече от 6 месеца, но продължил да живее нормално, до деня на инцидента”, сподели доц. Панов.
Той каза, че уникалният случай ще бъде представен пред научната общност.

IMG_3833

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...