Начало / Здравеопазване / Екипът на Клиниката по онкохирургия проведе обучителен курс на тема „Възлообразуване в хирургията“

Екипът на Клиниката по онкохирургия проведе обучителен курс на тема „Възлообразуване в хирургията“

Нов тренировъчен курс в Телекомуникационния център към Медицински университет – Плевен на тема „Възлообразуване в хирургията – базисно хирургично умение“ за студенти и стажант-лекари, бъдещи млади хирурзи, проведе екипът на Клиниката по онкологична хирургия – проф. д-р Ташко Делийски, доц. д-р Добромир Димитров и д-р Мартин Караманлиев. Първият успешно завършил курса по възлообразуване е стажант-лекарят Васил Нейков, който получи своя сертификат от ректора проф. д-р Славчо Томов. Той показа високо ниво на придобитите теоретични знания и практически умения, като с елегантна техника на възлообразуване оформи приетите за правилни възли, а тестването им в експериментални условия показа висока сигурност. Беше спазена и една от основните принципни постановки  – да няма натрупване на повече от необходимото чужди за организма материи (в случая – конци).

Целта за организиране на новия обучителен курс е да бъдат придобити познания и умения по широко прилаганата оперативна техника – възлообразуване. Мотивът е необходимостта във всяка лекарска специалност, свързана с оперативна дейност (обща хирургия, гинекология, УНГ, кардиохирургия, неврохирургия, офталмогична хирургия, ортопедия, урология, съдова хирургия и др.), да се правят хирургични възли при съединяване на тъкани. В научната литература се представят сравнително малко на брой възли, които биват наричани „правилни“, а самото им оформяне е описано чрез извадки от целия многоетапен процес.

След задълбочено проучване на въпроса чрез научно-експериментални методи екипът от Клиниката по онкологична хирургия прецени, че за всеки лекар, интересуващ се от действието възлообразуване, особено правещите началните си стъпки в някои от оперативните дисциплини, ще бъде от голяма полза да се запознае по-обширно с теорията и по-обстойно в тренировъчна обстановка с практическата страна на този важен въпрос. Началото на курсовете по възлообразуване бе дадено благодарение на научно-изследователския, преподавателски и клиничен опит на екипа, на добрите тренировъчни условия във виртуалната зала на Телекомуникационния център към МУ-Плевен и най-вече на големия интерес от страна на студенти и стажанти да се задълбочат в тази тематика.

Голяма част от материята в курса е заложена в съдържанието на новото учебно пособие „Възлообразуване в хирургията“, издадено от екипа на Клиниката по онкологична хирургия под ръководството на проф. д-р Ташко Делийски.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...