Акценти
Начало / Образование / Единственият начин икономиката на държавата  да се справи с намаляващото население е да се вдигне нивото на образованието

Единственият начин икономиката на държавата  да се справи с намаляващото население е да се вдигне нивото на образованието

Представители на училища, детски градини и бизнес средите обсъдиха и дискутираха днес в Плевен образователната ситуация в града и страната. Срещата беше организирана от фондация Джуниър Ачийвмънт и Община Плевен.

Пред учители и директори на образователни институции, своите идеи за развитие на образователната дейност споделиха кметът на Плевен Георг Спартански, директорът по оперативни дейности към фондация Джуниър Ачийвмънт  – Вера Петканчин и старши експертът към фондацията Светослав Маноилов.

Всички, които работят с деца, са длъжни да си поставят цели и задачи, които да са в контекста на новия закон за училищното и предучилищното образование, а не той просто да отмине като всички досега „документчета“, подчерта при откриването на работната среща Йонита Иванова, началник на отдел „Образование” в Община Плевен.

Според Георг Спартански всяка една нормална държава и нация, които мислят за своето бъдеще, залагат на образованието.  „Ако има образовани и качествени хора ще има и качествена държава. Тези инициативи, които фондация „Джуниър Ачийвмънт” организират,  трябва да бъдат подкрепяни в опит да се спаси това, което може и да се подобри това, което все още съществува”, каза кметът. Той допълни, че целта е да се обединят всички усилия в това, което фондацията предлага и да се направят стъпки към това „да имаме град и община с грамотни и образовани хора, чиято подготовка да бъде обвързана с потребностите на бизнеса и перспективите за неговото развитие”.

Единственият начин икономиката на нашата държава да се справи с намаляващото население е да се вдигне нивото на образованието. Почти 20 години Джуниър Ачийвмънт се опитва да вдъхновява младите хора и да им покаже, какви са възможните кариерни пътища за развитие. Това се случва с помощта на образователните програми и учителите, които работят с тях. Целта на проектите на фондацията е да накара младото население да не бяга от регионалните градове като Плевен в столицата и чужбина, което е един от най-големите проблеми в цялата страна. Това сподели  директорът по оперативни дейности към фондация Джуниър Ачийвмънт Вера Петканчин.

Работната среща е първата реална крачка след подписването в началото на лятото на споразумението за сътрудничество между Джуниър Ачийвмънт България и Община Плевен. Амбицията е взаимодействието да бъде в унисон с новия Закон за предучилищното и училищно образование.

 

 

%d0%b4%d0%b6%d1%83%d0%bd%d0%b8%d1%8a%d1%80-%d0%b0%d1%87%d0%b8%d0%b9%d0%b2%d0%bc%d1%8a%d0%bd%d1%82-2

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...