Акценти
Начало / Здравеопазване / Единственият в Северна България  ПЕТ скенер ще заработи в УМБАЛ „Света Марина – Плевен”

Единственият в Северна България  ПЕТ скенер ще заработи в УМБАЛ „Света Марина – Плевен”

Следващата седмица, на 18 октомври, в УМБАЛ „Света Марина – Плевен” е клиничният старт на единствения в Северна България пет-скенер. Това съобщи на пресконференция днес член.кор. проф. Григор Горчев, управител на медицинското заведение. Пет-скенерът е апаратура от най-висок клас, която позволява да се направи възможно най-прецизна диагностика, показвайки метастази дори на клетъчно ниво.  „За съвременната онкология е невъзможно да се работи без съвременна диагностика. От образните методи на диагностика на онкологичните заболявания това с пет-скенера най-много се доближава до пато-морфологичното изследване, което е стандарт“, подчерта проф. Горчев. Той допълни, че в съвременната онкохирургия изследването с пет- скенер вече е стандарт и е немислимо при високото ниво на развитие на хирургията в град Плевен пациентите да бъдат принуждавани да пътуват до София или Варна за този тип диагностика.

Пет-скенерът в „Света Марина” е оборудван с  единствения в страната мобилен и напълно автоматичен диспенсер, който позволява за всеки конкретен пациент индивидуално да се дозира степента на облъчване.

 „За нас е важно да създадем условия за комфортен живот на онкоболния пациент и в болницата да получава нужното внимание и добри условия за пребиваване, наред с високото  ниво на медицинско обслужване”, подчерта д-р Петър Керемедчиев, директор на УМБАЛ „Света Марина – Плевен”.

Той отбеляза, че целта на ръководството на УМБАЛ „Св. Марина” е да затвори напълно диагностичния цикъл и цялата нужна на лекуващия лекар информация да се получава на място. В началото на следващата година предстои да бъде финализиран проектът за изграждане на диагностичен център към УМБАЛ „Св. Марина – Плевен”, като на едно място ще работят пет-скенер, ядрено-магнитен резонанс и дигитален мамограф.

Прегледите с пет-скенера ще се поемат от здравната каса за здравноосигурените пациенти. В листата на чакащите за преглед с новата апаратура вече има записани над 35 човека. Засега на седмица ще могат да се преглеждат по 20 пациенти, разпределени в два дни. Целта е от следващата година капацитетът да се увеличи на 30 пациенти седмично.

ПЕТ скенерът или PET/CT е комбиниран образен метод, съчетаващ нуклеарно-медицинско изследване – позитронно-емисионна томография и рентгеново изследване – компютърна томография (скенер). Като всяко нуклеарно-медицинско изследване методът е свързан с венозно инжектиране на малки активности радиоактивен материал – радиофармацевтик. Като краен резултат се визуализират три образа – функционален (РЕТ), морфологичен (СТ) и софтуерно генериран трети образ, наречен слят, съчетаващ функционалните и морфологични образи. Получените образи са триизмерни и могат до бъдат на отделни сегменти или на цялото тяло. При онкологични пациенти се предпочитат целотелесните образи.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...