Начало / Здравеопазване / Единственият ангиолог в централна Северна България с прием в ДКЦ „Авис Медика” – Плевен

Единственият ангиолог в централна Северна България с прием в ДКЦ „Авис Медика” – Плевен

Д-р Десислава Бояджиева е кардиолог с дългогодишен опит и единственият  ангиолог в централна Северна България. Д-р Бояджиева приема пациенти в ДКЦ „Авис Медика“ – Плевен след предварително записване на телефон 064 90 90 90 или онлайн на сайта http://www.avismedica.com

Д-р Бояджиева, какво представлява тази малко позната специалност Ангиология?

– Ангиологията е специалност от областта на вътрешните болести, която се занимава с диагностиката, профилактиката и нехирургичното лечение на съдовите заболявания.  Работим съвместно с лекари съдови хирурзи, кардиолози, гастроентеролози, нефролози, образна диагностика и други за оптимизиране на процеса на диагностика и лечение, тъй като навсякъде в човешкия организъм има кръвоносни съдове, а голяма част от пациентите са със съпътстващи заболявания от различни области на медицината.

– С кои заболявания се занимава Ангиологията?

– Обект на Ангиологията са редица социално значими заболявания като острата и хронична артериална недостатъчност на крайниците, аневризми, патология на сънните артерии, дълбоки венозни тромбози и белодробен тромбо-емболизъм, варикозни вени, тромбофлебити, хронична венозна недостатъчност и др.

– Какви методи за диагностика се използват от специалистите ангиолози?

– Най- често използваният метод за диагностика е ултразвуково изследване на мозъчни артерии и вени, на вените и артериите на долни и горни крайници, както и на коремната аорта и нейните клонове( ренални и мезентериални артерии и вени). Измерва се стъпално-брахиалният индекс, който е скринингов показател за наличие на стеснения по хода на артериите на долните крайници, както и за наличие на атеросклероза  в други артериални басейни.

– Помага ли кардиологията на работата Ви като ангиолог?

– Кардиологията е най-тясно свързана с ангиологията от всички други вътрешни специалности . Не можем да  разделим болните на такива само със сърдечни или само съдови заболявания, така че кардиологията изключително много помага за един  коплексен подход при поставяне на диагнозата и лечението на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

 

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...