Акценти
Начало / Икономика / Едва шест са подадените от Плевен заявления за енергийно обновяване

Едва шест са подадените от Плевен заявления за енергийно обновяване

енергийно обновяване - проект

Само шест са подадените в Плевен заявления за интерес и подкрепа по проекта за енергийно обновяване на българските домове. Две от заявленията вече са одобрени, а останалите четири са в процес на разглеждане. Това обяви на среща с журналисти днес  Евгени Сираков, експерт в дирекция „Обновяване на жилищни сгради” в Министерството на регионалното развитие. Това е едва 0.46% от сградите в Плевен, които отговарят на критериите за включване в проекта, поясни Ева Радева, проектен мениджър за Северозападен район. Основната трудност, отчете тя, е условието собствениците на жилища в сгради, които кандидатстват по проекта, да осигурят 25% от необходимата сума за санирането, която обикновено е между 3 000 и 5 000 лв.

Възможност за собствениците е отпускането на кредит, а за тези, на които е отказан кредит, от Министерството на регионалното развитие са разработили механизъм за 100-процентово финансиране. За да се възползват от него обаче, кандидатите трябва да отговарят на няколко допълнителни условия, а именно:  под 310 лв. минимален доход на член от семейството в предходните 12 месеца, а ако собствениците са с намалена работоспособност или в семейството се отглежда дете с увреждания, доходът трябва да е до 400 лв. Самата оценка на тези заявления за получаване на 100% безвъзмездната финансова помощ ще се прави от оценителна комисия в рамките на регионалното министерство, която ще направи и съответните проверки. За да се отпусне 100% грант, сградата трябва да е кандидатствала и да е одобрена за  енергийно обновяване, уточни Сираков.

До момента в страната са подадени общо 344 заявления за интерес и подкрепа за енергийно обновяване, като 237 вече са внесени в Министерството на регионалното развитие за оценка. Одобрените са 198, отхвърлени са 19, а 9 са върнати за корекции. Евгени Сираков информира, че 21 сгради в страната, една от които  в Плевен, вече са сключили споразумение за финансова помощ по проекта.

Според проекта в рамките на пет години ще могат да бъдат енергийно обновени между 180-200 сгради в страната, за които по Оперативна програма „Регионално развитие” са отпуснати 50 млн. лв.

Днес и утре от 15 до 18.30 часа пред сградата на Община Плевен ще има информационен щанд на проекта. В рамките на информационната кампания е предвидена и среща с управители на етажната собственост, която ще се проведе  днес от 16.30 часа в зала „Гена Димитрова“, на която ще бъдат  разяснени възможностите за включване в проекта „Енергийно обновяване на българските домове”.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...