Акценти
Начало / Политика / ДПС пак кадруват в Плевен, алармира депутатът Владислав Николов от ГЕРБ

ДПС пак кадруват в Плевен, алармира депутатът Владислав Николов от ГЕРБ

DSCN2954

Временно изпълняващият длъжността директор на Басейнова дирекция за управление на водите – Дунавски район с център Плевен няма административен опит. Тома Томов е назначен до провеждането на конкурс и най-вероятно ще застане на поста за постоянно. Това заявиха на пресконференция днес Владислав Николов, депутат от ГЕРБ – Плевен, и вече бившият директор на ведомството Румен Пенков.

Според думите на последния той е отстранен от поста без мотиви, като заповедта му е връчена в дома му, по време на болнични, което приема за обидно и необосновано и логично си търси правата по съдебен ред. Той сподели, че този начин на работа в Министерството на околната среда и водите е стартирал веднага след идването на настоящото управление и е задал тона на работата и в бъдеще. Пенков припомни, че веднага е започнала чистка, като са освободени директорите на Басейновите дирекции в страната, на екоинспекциите по места, както и на трите национални парка. Подаването на документи за участие в конкурса за директор на Басейнова дирекция в Плевен приключва на 16 октомври, информира още Пенков

Владислав Николов отбеляза, че Тома Томов е поредното назначение на ДПС в региона, тъй като той е общински съветник от тази политическа сила. Томов е от град Левски, където е бил кандидат за кмет. От информацията на сайта на Дирекцията става ясно, че той е икономист по образование, ръководил е машиностроителни предприятия и работил е в системата на Министерството на земеделието.  Николов подчерта, че както с назначението за временно изпълняващ длъжността директор на Инспекцията по труда в Плевен, който е извън системата и е от друга населено място, и тук работи същата схема.

Пенков отчете добрите показатели на Басейнова дирекция през последните години от неговото управление и изтъкна, че е заел поста с конкурс, след това е преминал през 6-месечен изпитателен срок, а в последствие министър Нона Караджова е подписала безсрочен договор с него. Средно по 20 млн. лева на година е събирало ведомството от ВиК и други ползватели на водата за периода 2009-2012 г. Средствата отиват в Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната реда – ПУДООС и с тях се изграждат канализациите, управляват се водите, изготвят се малки проекти за малките населени места, изтъкна позитивната дейност на Дирекцията Пенков и добави, че през 2012 е преминал финансов одит, както и комплексна проверка от екоминистерството. Освен това дирекцията е номинирана за наградата „Златен ключ”, заради добрата си работа и активното предоставяне на информация. Обиден е начинът, по който съм освободен от паста си, заради това, че съм общински съветник от ГЕРБ и трябва да бъде назначен общински съветник от ДПС, сподели Пенков.

По време на пресконференцията Владислав Николов припомни отново мотивите, с които ГЕРБ ще внесат искане за гласуване на вот на недоверие на правителството. Основният аргумент са двата важни инфраструктурни проекта за страната – за тунела под Шипка и Западната тангента, които са спрени от Европейската комисия, заради неизпълнени задължения на правителството. Проектите са на обща стойност 131 млн евро и са наполовина реализирани със средства от бюджета. След връщането на двете апликационни форми е твърде вероятно те да бъдат довършени със средства от бюджета, а не с европейски пари, припомни Николов. Това трябва да ни е за урок, че нещата не вървят добре, обобщи Николов.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...