Акценти
Начало / ЕВРО 2016 / ЕВРО 2016 – полуфинали: Традицията е аут

ЕВРО 2016 – полуфинали: Традицията е аут

В навечерието сме на финала на европейското първенство по футбол. Полуфиналите определиха претендентите за титлата – домакина Франция и Португалия. „Петлите“ достигнаха до битката за трофея след успех с 2:0 над световния шампион Германия. С тази победа бе разбита традицията в съперничеството между двата отбора. А тя бе в полза на немците и продължи цели 58 години. Французите не бяха побеждавали Бундестима в двубой на голям футболен форум /световно и европейско първенство/ от 28 юли 1958 година по време на Мондиала в Швеция. Тогава в спор за бронзовите медали селекцията на Алберт Батьо с лидери „Златната топка“ от 1958 г. – Раймон Копа, рекордьора по вкарани голове – 13 в едно световно първенство – Жюст Фонтен, капитана Робер Жонке, Роже Пиантони и компания разбиха с 6:3 „Мандшафта“ на Сеп Хербергер. Героят бе Фонтен с четири попадения.

В следващия повече от половин век германците им го върнаха тъпкано, побеждавайки французите на три мондиала – 1982, 1986 и 2014 г.

Преди снощния полуфинал те пак имаха предимство – силен и обигран тим с непоклатима психика и успехи над всички силни конкуренти през последните години. На това домакините противопоставиха огромен ентусиазъм, чрез който се опитаха да подсилят някои от уязвимите си  места. И в крайна сметка успяха. Започнаха мача с бясно темпо, по което в началото се поведе и съперника им. Постепенно обаче немците взеха инициативата и укротиха избраниците на Дидие Дешан. В дълги периоди след началния четвърт час „петлите“ бяха статисти на терена и не знаеха как да реагират, а същото време противника им се приближаваше към целта – мрежата на Уго Лорис.

Решението на проблема за домакините дойде от … противника. Селекцията на Йоахим Льов допусна няколко нехарактерни за нея груби грешки. Първата бе при дузпата, а после и още … Това бе достатъчно за „петлите“, още повече, че имаха много финна реферска подкрепа. Излишно е да анализираме всички събития от двубоя. Достатъчно е само да отбележим, че с оглед на тях Франция заслужено е на финал.

Същото се отнася и за Португалия. Селекцията на Фернандо Сантош стори очакваното – върна в реалността Уелс, събуждайки доскорошния средняшки тим от приказния „френски“ сън. Идентично начало на този мач с другия полуфинал. Ентусиазираните островитяни заложиха на високото темпо. „Иберийците“ се поведоха по него и направиха доста глупости, като нескончаемите шаблонни центрирания към Кристиано Роналдо и Нани, които очаквано бяха обречени на неуспех. Подобно на немците и португалците постепенно неутрализираха първоначалния устрем на съперника. Направиха го като му „взеха“ топката. Останали без нея уелсците не знаеха какво да правят и не им остана нищо друго освен да са безучастни статисти. Тогава Роналдо им нанесе съкрушителния удар. За ответна реакция нямаше план, психика, физика, а и време. Така всичко приключи. При всички случаи обаче Уелс заслужава адмирации за представянето си. Не изнесе лекции, но пък се възползва от всички шансове и преодоля опоненти с доста по-богати футболни традиции. Е, за дебютант това е дори подвиг …

Снимка: offnews.bg

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...