Акценти
Начало / ЕВРО 2016 / ЕВРО 2016: Надлъгването продължава

ЕВРО 2016: Надлъгването продължава

Вторият кръг от груповата фаза на европейското първенство по футбол вече е история. След него едва 3 отбора – Франция, Испания и Италия си осигуриха участие в елиминационната фаза – осминафиналите. Въпросителните около останалите 13 свободни места ще отпаднат след заключителните битки в 6-те компании. До тук видяхме равностойни оспорвани мачове. Качеството обаче едва ли е задоволило някого. Напротив – станахме свидетели на монотонни сблъсъци в които се разиграваше един и същ сценарий. Всеки се опитваше да измъкне нужното му без да рискува – с предпазливи действия. Ако не се получи просто няма проблем … и хикса е приемлив. Тези мъки не подминаха и споменатото трио класирало се вече за следващия етап на първенството.

Едва ли е необходимо да припомняме, че домакините и с двата си мача измъкнаха победите в последните секунди. Италианците сториха същото срещу Швеция. До къде стигнаха останалите? Швейцарците направиха това, което трябваше срещу жадния за възмездие тим на Румъния /заради допуснатата загуба от Франция в края/ и почти са на осминафинал.

Непредвидима ситуация в група В. Наред с многото въпросителни тук трябва да изтърпим и посредствения футбол, който ни предлагат островитяни, словаци и руснаци.

Световният шампион Германия изненада с 0:0 срещу средняка Полша. Анализаторите веднага представиха дилема – грешна стъпка или добре преценен стратегически ход на немците. Историята показва, че в последното няма по-добър Бундестима. Германия винаги гледа не към съперника за следващия кръг, а далеч по-напред, преценявайки как да отложи сблъсъците с най-трудните противници, изправяйки се срещу тях чак на полуфинала и финала. Показателен е примерът, който в ранната пролет даде шефа на Байерн /Мюнхен/ Карл Хайнц Румениге по повод волята на жребия за осминафиналите на Шампионска лига /ШЛ/ изправила отбора му срещу италианския Ювентус /Торино/: „Двубоят между тези два отбора бе един от възможните финали. По време на осминафиналите в ШЛ гледах мачове, на които ми идваше да изключа телевизора. В същото време сега отпада финалистът от последния сезон“. В компанията на настоящия европейски шампион Испания почти всичко се припокри с очакванията и положението се изясни.

Кой ще последва Италия от група Е? Най-вероятно Белгия, но шведи и ирландци трудно се предават.

Кристияно Роналдо не е в оптимална форма и това се отразява на Португалия. Неприятното за „иберийците“ е, че няма друг опорен стълб в селекцията на Фернандо Сантош. На другия полюс тук е дебютанта Исландия водена от шведския прагматик Ларс Лагербак. Той накара доскорошния аутсайдер да играе компактно с хладнокръвие. Има защо да съжаляват северняците за изпуснатата победа срещу Унгария.

Снимка: narodensport.eu

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...