Акценти
Начало / ЕВРО 2016 / ЕВРО 2016: Група А – Късмет за Франция и Швейцария

ЕВРО 2016: Група А – Късмет за Франция и Швейцария

Европейското първенство по футбол започна с потвърждение на предварителните прогнози. Това показват резултатите от първите двубои в Група А. Самата продукция в тях също не изненада. Тя не беше на високо ниво, дори в отделни моменти бе направо скучна. Победите пък дойдоха с не малка доза късмет. Обявеният за тотален фаворит – Франция доста се измъчи за 2:1. Имаше предимство срещу Румъния, но и равенството би било закономерен резултат. Селекцията на Дидие Дешан имаше превес през по-голямата част от мача на откриването, но не убеди, че е отбора от който всички ще се страхуват. Ясно се видя, че в атака имат доста колебания. Със сигурност и напрежението доста им тежеше –домакинството е коварен фактор, който не признава друго освен силно представяне т.е. победи. В крайна сметка късния гол и донесе нужното спокойствие.

Адмирации за отбора на северната ни съседка, който малшанса лиши от точката. За мнозина представянето на Румъния в първия мач бе приятна изненада. Грешно тълкувание – опитния селекционер Ангел Йорданеску не веднъж е доказвал, че може да сглоби качествен тим от нетолкова класни футболисти. И настоящия е един от тях. Избранниците му въобще не се стъписаха. Дори напротив – действаха дръзко от началото до края. Имаха и възможности дори да спечелят мача. На дневен ред за тях са два много важни мача /с Швейцария и Албания/ и ако запазят нивото от старта ще продължат на осминафиналите.

Както се и очакваше Швейцария се наложи над абсолютния дебютант Албания. Силен техен ход с взривно начало срещу още неориетирания съперник. Тогава падна и единствения гол. След това обаче състава на Владимир Петкович разочарова, въпреки че привидно диктуваше събитията на терена. Отстъплението позволи на противника да им създаде доста неприятности, въпреки че бе в намален състав. Но от „часовникарите“ няма как да очакваме тотална доминация, пък било то и срещу тим, който сега се е пръкнал на такъв значим форум. Те винаги са действали дисциплинирано и бойко, но възможностите им са малко над средното ниво.

Селекцията на италианеца Джани Де Биаси не успя да се пребори именно с това, което задължително трябваше да елиминира – убийственото напрежение съпътстващо всеки дебютант. От там липсата на дори минимален опит доведе до първата загуба на албанците. Доказват го анархичните им действия в началото на срещата. Показателен пример е отстраняването на най-опитния – капитана Лорик Кана. В допълнение към това са и трите пропуска пред вратата на съперника.

Снимка: webcafe.bg

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...