Акценти
Начало / Общество / Европейски ден на сътрудничеството 2012 отбелязаха и в Плевен

Европейски ден на сътрудничеството 2012 отбелязаха и в Плевен

В изцяло нова инициатива, която се проведе за първи път на територията на ЕС, се включи Плевен. Става въпрос за отбелязването на “Европейският ден за сътрудничество”, който се провежда със съдействието и координацията на Interact. Към честванията се присъединиха повече от 40 страни, за да отпразнуват сътрудничеството и изграждането на мостове между местните общности зад граница.

Събитията се проведоха в седмицата от 17 до 23 септември в цяла Европа, включително и в България, уточни ръководителят на информационното звено по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния Емил Манов. Според него събитието ще даде възможност да се открият и представят подобренията по програмите и местните инициативи, постигнати до момента, които са насочени към всички аспекти на ежедневието ни – от създаването на работни места, подобряването на здравните услуги, защитата на околната среда, транспорта или енергия, териториалното сътрудничество и други. Към честванията са се присъединили повече от 76 програми в цяла Европа, до момента са планирани близо 140 местни инициативи за отразяване на  събитието.

В честванията е включена и програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България, партньори от българска страна е информационното звено по програмата, което се намира в Плевен. В инициативата в обхванатата избираема област по програмата, а именно областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Добрич, Разград и Силистра, всеки един партньор по свой специфичен начин ще отрази събитието. Проектите, по които участват областите, са представени чрез конференции, срещи между партньорите и други събития, уточни Емил Манов. Целта е всеки един от участниците да представи постигнатото чрез сътрудничество между него и други партньори и институции от Европа и България, допълва Емил Манов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...