Акценти
Начало / Общество / Европейски ден на спорта в училище ще насърчава младежите към активност

Европейски ден на спорта в училище ще насърчава младежите към активност

Тази година Европейският ден на спорта в училище ( ЕДСУ) ще се проведе на 30 септември. В България инициативата се координира от сдружение BG Бъди активен. Инициативи като ЕДСУ насърчават доброволчеството и развиват в децата социални умения и компетенции, които ще са им полезни в бъдеще. Проявата е част от кампанията NowWeMOVE, както и от Европейската седмица на спорта. Целта на организаторите тази година е да се включат още повече европейски страни, както и да се развиват събитията на национално ниво.

Европейски ден на спорта в училище е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението. Изпробват се нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник. Инициативата е много важна, защото според Националния център по обществено здраве и анализи само 24% от децата достигат препоръчителните нива на физическа активност от 60 минути на ден. В по-голяма част от времето си младите хора прекарват в седнало положение.

Това събитие дава възможност на училищата да се свържат с други европейски страни. Да се обменя информация за популяризирането на физическото възпитание и спорт в училищата. Всяко едно училище има възможността да стане част от ЕДСУ, като организира събитие със спортен характер. За да участва, ще трябва да го отчете чрез прилагане на снимки (минимум 5) и да попълни отчетна таблица.

През 2015, в Европейския ден на спорта в училище в България, се включиха 231 учебни заведения и 45 000 ученици. Събития бяха проведени в още няколко държави, а инициативата се определя като много успешна на европейско ниво. Допълнителна информацията за начина на регистрация в кампанията и условията за участие ще бъде публикувана на сайта на сдружение BG Бъди активен.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...