Акценти
Начало / Общество / Европейски ден за защита на личните данни

Европейски ден за защита на личните данни

На 28 януари отбелязваме Европейския ден за защита на личните данни. На този ден през 1981 г. е приета Конвенция № 108 на Европейския съвет за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни, което е начало на международното законодателство в областта на защита на личните данни.

Идеята за отбелязването на този ден е инициирана от Съвета на Европейския съюз и за пръв път той е честван през 2007 г. Понастоящем 28 януари се отбелязва в редица страни както в Европа, така и в международен мащаб.

Основна цел на отбелязването на Европейския ден за защита на личните данни е повишаване на информираността и насърчаване на инициативите и добрите практики за разбиране на рисковете, правилата, гаранциите и правата, свързани с обработването и защитата на личните данни.

Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета, и новият Общ регламент на Европейския съюз (ЕС) относно защитата на данните (ОРЗД), регулира обработването на лични данни на физически лица в рамките на ЕС от физическо лице, дружество или организация.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...