Акценти
Начало / Икономика / Евродепутатът Мария Габриел: Правителството да включи Дунавската стратегия в Споразумението с ЕК

Евродепутатът Мария Габриел: Правителството да включи Дунавската стратегия в Споразумението с ЕК

Мария Габриел

Дунавската стратегия е приоритет за България и правителството трябва да я включи в Споразумението за партньорство с Европейската комисия, за да имаме възможност за финансиране на проекти. До момента обаче това или не е направено, или българските власти не са обявили публично тази информация. Това е заявил българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел във Видин по време на обществения дебат „Дунавска стратегия – възможност за изграждане на регионите в Европа“. Дебатът се организира съвместно от евродепутатите от ЕНП Мария Габриел, Владимир Уручев и Мариан – Жан Маринеску и Двустранната търговска камара България – Румъния.

Според Мария Габриел включването на приоритетите от Дунавската стратегия в Споразумението за партньорство с Комисията дава реална възможност на България да финансира проектите със средства от оперативните програми. „Най-важното условие на Европа, за да има финансиране, е проектите да отговарят на реалните нужди на хората и регионите“, е коментирала още Габриел.

За постигане на по-добро финансиране на проекти по Дунавската стратегия е нужно координиране на действията на отделните правителства, а също между бизнеса и НПО, е заявил българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...