Начало / Последни новини / Ева Русева от „Спартак Плевен XXI” e шампионка на България по ускорен шах

Ева Русева от „Спартак Плевен XXI” e шампионка на България по ускорен шах

Плевенският клуб спечели един златен, един бронзов и пет 6-ти места

Състезателката на СКШ „Спартак Плевен ХХІ” – Ева Русева, се представи отлично на Държавните индивидуални първенства по шахмат за юноши и девойки и спечели златен медал по ускорен шах. Първенствата се проведоха от 1 до 8 април в Пловдив. В тях взеха участие над 220 състезатели от цялата страна, разделени във възрастови групи до 12,14,16,18 и 20 години.

СКШ „Спартак Плевен XXI“ се представи с четирима състезатели. В първенствата по класически шах Ева Русева игра в една от най-силните възрастови групи, тази до 14 години. В нея личаха имената  на миналогодишната шампионка Елиф Мехмед („Ан Пасан“-София), на Белослава Кръстева, която до миналата година  игра  в СКШ „Спартак Плевен XXI“, където стана трета в Европа, но тази година премина в „Левски“(София), както и на нейната съотборничка и шампионка на ЕС Надя Тончева. Ева не се стресна от големите имена, изигра отличен турнир и с 3 победи, 2 ремита и една загуба   спечели бронзовия медал. Тя бе и единствената непобедена от шампионката Елиф Мехмед, като партията им завърши наравно.

Останалите трима състезатели на СКШ „Спартак Плевен ХХІ” – Владимир Върбанов, Кристиан Георгиев и Катрин Нинова, играха съответно в групите до 16 и 12 години. И тримата бяха до края в борбата за медалите, но допуснаха  загуби в края на турнира и останаха съответно на 9-то, 15-то и 18-то място в групите си.

 

В първенствата по ускорен шах, освободена от напрежението след бронзовия си медал в класическия шах, Ева Русева бе безапелационна на ускорения и с 5 точки от 6 възможни убедително спечели златния медал. Нейните съотборници Владимир Върбанов и Катрин Нинова пък се класираха 6-ти в своите възрастови групи, набирайки съответно 4 и 4,5 точки от 7 възможни. Кристиан Георгиев също набра 4,5 точки в своята група, но остана 13-ти.

Последният ден на 8-дневната надпревара завърши с държавните първенства по блиц. Там състезателите на  СКШ“Спартак Плевен XXI“ спечелиха три 6-ти места чрез Катрин Нинова, Ева Русева и Владимир Върбанов, който този път игра в групата до 20 години. Кристиан Георгиев пък завърши 11-ти в своята група.

Равносметката от предствянето на възпитаниците на майстора на спорта Михаил Гигов е отлична.Те спечелиха един златен,един бронзов и пет 6-ти. Три от тези шести места бяха след загуби в последния кръг,като победа в тях осигуряваше медал.

Шампионката Ева Русева продължава да няма турнир без медал. След двете бронзови отличия, спечелени през тази година в турнири за национални купи,тя  добави злато и бронз от Държавно първенство.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...