Начало / Здравеопазване / Д-р Румен Стоянов, онкохирург в МБАЛ „Св. Панталеймон” – Плевен: В България има условия за реализация, стига да си упорит и да проявяваш търпение

Д-р Румен Стоянов, онкохирург в МБАЛ „Св. Панталеймон” – Плевен: В България има условия за реализация, стига да си упорит и да проявяваш търпение

Д-р Стоянов, поздравления за номинацията Ви за „Лекар на годината“ на регионално ниво от Районната колегия на БЛС Плевен. Какво означава тя за Вас?

Признанието на пациентите винаги е било от особена важност за мен. Но когато то идва и от колеги, ме прави още по-щастлив.  Най-добрите стимул и мотивация в професията е усещането, че се движиш във вярната посока.

Кое е най-голямото Ви професионално постижение до момента?

През последните десет години фокусирах усилията си върху проследяването, диагностиката и лечението  на доброкачествените заболявания и рака на гърдата, съвременните оперативни интервенции при тях и възможностите за пластични и реконструктивни техники. За този период от време успях да сформирам екип от висококвалифицирани и силно мотивирани колеги, обединени от една цел – професионално израстване в полза на пациентите ни.

Как се позиционира страната ни на европейско ниво по отношение на нивото на профилактика, диагностициране и лечение на онкологичните заболявания?

В диагностиката и лечението съм убеден, че се доближаваме до европейските стандарти, но по отношение на профилактиката сме в дълг към нашите пациенти. В България съществува функционираща онкологична мрежа, изградиха се модерни онкологични болници, оборудвани със съвременна, високотехнологична апаратура. В  тях работят висококвалифицирани специалисти по европейски и световни стандарти, но достъпът на пациентите често е труден. Успехът в лечението на онкологичните заболяванията е пряко свързан с ранната им диагностика и вярвам, че в тази насока трябва още да работим.

Как успявате да балансирате между натовареното и отговорно ежедневие и личния живот?

Много трудно, но вярвам, че хората около мен знаят, че се старая. Радва ме близостта с природата, увличам се по фотографията и музиката. Стремя се към умереност и се старая да проявявам разбиране. Все още се уча да ценя времето, силите и емоциите си и да ги влагам за  смислени неща.

Успяват ли българските лекари да се предпазят от професионално прегаряне?

Трудно постижимо е в условията ни на работа, но според мен професионалното прегряване се  наблюдава при всички професии, свързвани с общуването с хора и полагането на грижи за тях. Професионалният успех изисква усилия, а усилията провокират стрес, свързан със загуба на представа за важните неща около нас. Не всеки успява да оцени истински важното, а именно това е от важните условия за предпазване от професионално прегряване.

И един последен въпрос – кои са причините, които Ви мотивираха да останете да се реализирате професионално в България?

Тук са домът, семейството и приятелите ми – хората, които обичам и които ме мотивират да търся успеха. Пред мен никога не е стоял въпросът за професионално развитие извън страната. Продължавам да мисля, че в България има условия за реализация, стига да си упорит и да проявяваш търпение. Освен това мисля, че ако не виждаш положителното тук и сега, няма да го намериш и на друго място.

Д-р Румен Стоянов е специалист хирургия и онкология с над 15 години стаж в Хирургична клиника на Университетски онкологичен център -Плевен. От 2008 г. работи в Хирургично отделение на МБАЛ “ Св. Панталеймон – Плевен”, а от 2016 година е негов началник. Специализира в диагностицирането, лечението и проследяването на доброкачествените и злокачествените образования на млечната жлеза, както и пластична и реконструктивна хирургия на гърдата. Специализирал е в Националния онкологичен център-София. Участвал е в изготвянето на национални консенсуси за комплексно лечение на карцином на млечната жлеза и проект за локална скринингова програма за ранна диагностика на рака на гърдата към Здравна фондация “Драйфус” – Ню Йорк и Алберт Швайцер Институт. Преминал е квалификационни курсове по реконструктивна хирургия на млечната жлеза в Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия на Александровска болница – София и националните онкологични центрове на Хърватска и Унгария. Съавтор на множество научни публикации, монографии, 2 научни филма. Член на Българския лекарски съюз и Българското хирургическо дружество.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...