Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Петър Керемедчиев, бивш директор на РЗОК-Плевен: По закон НЗОК не трябва да реализира икономии

Д-р Петър Керемедчиев, бивш директор на РЗОК-Плевен: По закон НЗОК не трябва да реализира икономии

В оригинала на Хипократовата клетва е записано, че без пари лекарят ще работи единствено за децата на учителя. Този текст от клетвата на лекарите цитира д-р Петър Керемедчиев, биш директор на РЗОК – Плевен сега административен директор на МБАЛ „Св. Марина“ в Плевен, по повод национелния протест на лекарите утре в София. Така той защити позицията на колегите си, които настояват да бъде спрян хаосът в българското здравеопазване и да бъдат осигурени достатъчно средства, за да могат те да лекуват спокойно и качествено пациентите си.

Максимален ефект и максимално евтино в съвременната медицина се постига, когато пациентът попадне при хората с правилното оборудване. Тогава обществената цена на тази медицинска услуга е най-ниска. А не пациентът да минава през няколко болници и отвсякъде да се вземат пари от бюджета на НЗОК, посочи д-р Керемедчиев.

Той подчерта, че по закон НЗОК не може да реализира икономии. „НЗОК е организация, създадена със специален закон и е нонпрофит (организация с нестопанска цел). Тя по закон не трябва да икономисва пари, защото те всъщност са печалба за републиканския бюджет”, обясни д-р Керемедчиев. Той припомни как по времето на финансовия министър Симеон Дянков от бюджета на НЗОК бяха „откраднати” 2 млрд. лв. кумулирани средства. Това стана възможно чрез промяна на правилата и частните пари – каквито са парите на НЗОК, отидоха за запълване на дупки в републиканския бюджет, обясни той.

Сегашният министър на здравеопазването също цели да икономисва пари от бюджета на Здравната каса, които в рамките на финансовата година да потънат в държавния бюджет. Ние, плащайки си  солидарно  здравни вноски, не трябва да страдаме от икономии на тези средства, които после се пренасочват за несвойствени цели”, заяви д-р Петър Кремедчиев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...