Акценти
Начало / Здравеопазване / Над 200 лекари от Плевен ще участват в националния протест утре

Над 200 лекари от Плевен ще участват в националния протест утре

Над 200 лекари от Плевен – общопрактикуващи, специалисти от доболничната помощ, от частни болници и от Университетската болница, от Спешна помощ, ще се включат в националния протест на лекарите, който ще се проведе утре от 15 часа пред сградата на Министерски съвет в София. Това обявиха на пресконференция днес от Регионалната лекарска колегия в Плевен.

Националният протест е заради големия  нормативен хаос в българското здравеопазване. Не искаме да бъдем писари, да работим по правила, които се сменят на всеки три месеца и за пропусната запетая да ни налагат големи наказания. Искат да ни превърнат в нещо друго – в писари. Ние искаме да бъдем лекари, затова и лозунгът на нашия протест ще е „За истинска медицина”. Ние искаме да имаме повече време за пациента и да приложим на практика това, за което сме учили. Това заяви д-р Ивайло Пресолски, председател на Лекарската колегия в Плевен.

020лекари протест

Лекарите, които няма да участват в протеста в София, ще носят лентички с надпис „Протест” и между 15 и 16 часа някои ще прекъснат работата си и така ще подкрепят колегите си в София. За времето на ефективния им протест ще бъдат осигурени дежурни лекари, за да бъдат обслужени пациентите.

024протест

По думите на д-р Красимир Трифонов, управител на ДКЦ III в Плевен проблемите са заложени още със старта на здравната реформа, чиято философия е изцяло сбъркана. Искаме да ни оставят да бъдем лекари, а не търговци, заяви д-р Трифонов. Управителят на МБАЛ „Авис Медика” – д-р Андреев, заподозря, че се цели администриране на системата и се гони поставен норматив за постъпления от глоби. Управителят на МБАЛ „Св. Панталеймон” – Плевен  – д-р Йордан Георгиев, допълни, че добра медицина се прави с пари. Ние се опитваме въпреки това недофинансиране на системата да правим чудеса и да лекуваме пациентите си, сега се опитват да ни лишат дори и от тази ни възможност, заяви той и добави, че това e достатъчен повод не само за протест на лекарите, а за протест на цялото общество.

Д-р Кирил Недялков, зам.-председател на РЛК – Плевен изрази мнението на младите лекари, които се разколебават да останат в страната именно заради хаосът, който цари в българското здравеопазване и липсата на уважение към лекаря. Той посочи, че от неговия курс, който е бил от 100 човека, само 15-20 са останали в страната след дипломирането си.

След протеста в София БЛС ще решава какви ще са следващите стъпки.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...