Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Лако Лаков: Тъжна и непредвидима е ситуацията в кръвните центрове

Д-р Лако Лаков: Тъжна и непредвидима е ситуацията в кръвните центрове

Така директорът на Центъра по трансфузионна хематология в Плевен – д-р Лако Лаков, определи настроенията в кръвните центрове в страната, след решението заплатите на работещите в тях да бъдат увеличени само с 16%, считано от 1 ноември.

Реалното увеличение обаче ще е около 11% заради дължимите данъци и осигуровки, са пресметнали потърпевшите от договореното между Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите. Нещо повече, заплатите на работещите в кръвните центрове ще паднат под договорените в рамковия договор.

„Накрая ще излезе така, че ние ще сме единствените в системата на здравеопазването  с намалени заплати”, каза д-р Лаков.

Защо се стигна до тази ситуация в кръвните центрове в страната? Отговорът е в премахнатото допълнително материално стимулиране, което компенсираше, и то в значителна степен, ниските заплати в кръвните центрове. Но обещаното сега увеличение на заплатите не го го компенсира. Според д-р Лаков, след 16-процентното увеличение, в плевенския център заплатите на лекарите ще са с по 200 лв. по-ниски, а на останалия персонал – с по 100 лв.

Засега в Центъра по трансфузионна хематология в Плевен няма подадени оставки, но не се знае каква ще е реакцията на хората, след днешното събрание, на което директорът ще ги информира какви заплати ще получават от 1 ноември. С уточнението, че те ще останат непроменени през цялата следваща година. Тоест, отнета им е дори възможната перспектива за бъдещо увеличение от януари или юли следващата година.

В плевенския кръвен център работят 70 лекари и медицински сестри. Средната заплата е около 550 лв., но над половината от персонала получава около 400 лв. Повечето имат кредити за изплащане, като за погасяването на вноските са разчитали на допълнителното материално стимулиране. След спирането му, вече има двама човека със запор върху заплатите, заради непогасени вноски по кредит.

Д-р Лаков не се нае да прогнозира каква ще е реакцията на колегите му, но заяви, че подадат ли те оставки, подава оставка и той. А само един център в страната да спре работа, това означава блокиране на плановите операции и невъзможност за извършване на специфичната за кръвните центрове дейност, предупреди той.

Исканията на работещите в кръвните центрове са за 45% увеличение на заплатите, за да се запазят миналогодишните нива на възнагражденията.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...