Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Виржиния Йорданова: Мъжете боледуват от подагра до 20 пъти по-често от жените

Д-р Виржиния Йорданова: Мъжете боледуват от подагра до 20 пъти по-често от жените

От 6 до 20 пъти е по-голяма честотата на засегнатите от подагра мъже в сравнение с жените, а възрастовата граница, в която се среща заболяването е от 40 до 60 години. Тези данни посочи д-р Виржиния Йорданова, специалист по кардиоревматология в Клиниката по ревматология на „МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен”.

В 30% от случаите острите пристъпи на подагра могат да доведат до нарушаване на функционалния капацитет на болния заради острата и силна болка, съпроводена със зачервяване. Кризите могат да протекат от няколко часа до седмица или две, като се засягат най-често ставите на краката, а типичното място е палеца на крака. Хроничната фаза на заболяването може да е повече от 10 години, обясни д-р Йорданова.

Тя обърна внимание, че подагра се лекува от ревматолог и това е важно да е ясно на пациенти и лични лекари. „Много често болните с подагра се насочват неправилно и те попадат при ортопеди или други специалисти.  А неправилното лечение може да доведе до тежко засягане на ставите и до хронифициране на заболяването”, подчерта д-р Йорданова.

За пациентите с подагра е важно да спазват хранителен режим, при който се избягва консумацията на субпродукти, както и дивечово месо. Също така хората, страдащи от това заболяване не бива да консумират и някои видове риба – аншоа, скумрия, както и пушени меса. Алкохолът също е противопоказен, като дори бира не бива да се пие, заради съдържанието на гуанозин, който метаболизира в пикочна киселина, обърна внимание д-р Йорданова. Пристъп на подагра може да бъде провокиран и от дълго ходене и носенето на тесни обувки.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...