Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Виржиния Бакова, лекар по дентална медицина в МДЦ „Св. Панталеймон“: Липсата дори и на един зъб може да доведе както до разместване на съседните, така и до евентуалната им загуба

Д-р Виржиния Бакова, лекар по дентална медицина в МДЦ „Св. Панталеймон“: Липсата дори и на един зъб може да доведе както до разместване на съседните, така и до евентуалната им загуба

Д-р Вержиния Бакова е част от екипа на „МДЦ Св. Панталеймон“ – Плевен. Зъболекарите от денталният център работят съвместно с Фондация „Св. Иван Рилски“ и изработват протези на социално слаби възрастни хора от малките населени места, които Фондацията им дарява.

Д-р Бакова смята, че много често пациентите пренебрегват състоянието на зъбите си и мислят, че всичко е наред, докато в един момент не почувстват болка. Тогава вече приоритетите се пренареждат. Но дали не е късно?

Прекалено дългото чакане и отлагане, може да има като краен резултат изваждане на зъба. „Затова не губете време!“ – съветва денталния лекар.  Липсата дори на един зъб може да доведе както до разместване на съседните, така и до евентуалната им загуба. Затруднява се храненето. То не е пълноценно, а това може да окаже влияние върху целия организъм.

Профилактична мярка при лечение на зъби с големи дефекти е изработването на изкуствена коронка, която обгръща и запазва зъба изцяло. При липса на един или повече зъби, възстановяването на дефекта е възможно чрез мостова конструкция или импланти, в зависимост от конкретния случай. Едно от предимствата на вторите е, че не се налага изпиляване на съседни зъби, както при мостовата протеза. Друг вариант за лечение на частично или цялостно обеззъбяване са плаковите протези. Всеки клиничен случай е строго индивидуален, като се съобразяваме с определени показания и противопоказания, съобразно метода на протезиране, който сме избрали.

Наличието на изкуствени зъби не означава преустановяване на хигиенните навици и посещенията при зъболекаря. За поддържане на добра устна хигиена е необходимо измиването на зъбите два пъти дневно, използването на интердентални четки и конец за зъби. Препоръчителни са редовните визити за почистване на натрупалите се плака и зъбен камък. Снемаемите плакови протези е необходимо след всяко хранене да се измиват с четка и сапун, както и 2-3 пъти седмично да се държат в чаша с вода и таблетки за дезинфекция.

 Профилактичните прегледи и навременното диагностициране дори на най-малкото изменение, могат да предотвратят бъдещи проблеми.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...