Акценти
Начало / Общество / Два социални проекта, реализирани в Левски, представи председателят на ДАЗД

Два социални проекта, реализирани в Левски, представи председателят на ДАЗД

Левски е един от градовете, включени в Националния календар за отбелязване на Седмицата за правата на децата. Това е събитие, което цели да фокусира усилията на всички органи по закрила на детето и на всички онези организации и институции, които допринасят за по-добрия живот на всички деца. Това каза днес председателят на Агенцията за закрила на детето Офелия Кънева пред журналисти в Плевен преди да открие в град Левски два социални центъра – Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи и Център за социална рехабилитация и интеграция.

Двата центъра са изградени изцяло с европейски средства и благодарение на инициативата на Община Левски, каза Офелия Кънева и специално отбеляза заслугата на кмета на Левски Любка Александрова за изграждането на двете социални звена.

770 000 лева са вложените средства за проектирането, изграждането и оборудването на двата центъра, каза Любка Александрова. Издръжката на двете звена в бъдеще ще е за сметка на държабата.  В Центъра за настаняване от семеен тип ще бъдат настанени 14 деца на възраст над 3 години. В него ще бъдат настанявани както деца със здравословни проблеми, така и надарени деца, които ще получат подкрепа за развитие на таланта им, обясни Любка Александрова. В Центъра за социална рехабилитация и интеграция е с капацитет 30 места. В него ще бъде предлаган комплекс от социални услуги, извършвани почасово  на място или в семейна среда, свързани с рехабилитация, образователно и професионално обучение, подпомагане на социалното включване.

В двата центъра са разкрити 14 работни места, между които възпитатели, педагог, медицински работник. Центровете ще имат подкрепа и от специалисти от Общинската болница в Левски. Общината разполага с бус за транспортиране на нуждаещите се хора с увреждания, каза Любка Александрова. Тя допълни, че в двете социални звена ще се предлага целият пакет от социални услуги за нуждаещите се.

Днес кметът на Левски Любка Александрова и председателят на Агенцията за защита на децата Офелия Кънева откриха официално новата придобивка за град Левски.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...