Акценти
Начало / Последни новини / Възраждат най-класния провинциален турнир по лека атлетика

Възраждат най-класния провинциален турнир по лека атлетика

След 22-годишно прекъсване първият турнир по лека атлетика в зала – „Плевенска Панорама“, отново събира най-добрите родни атлети. Стартът е на 20 ноември /неделя/ от 12:30 часа в закритата лекоатлетическа писта /до стадион „Плевен“/. До преустановяването си това бе най-авторитетното състезание по лека атлетика, провеждано извън пределите на София. Традициите показват, че именно резултатите /последен шанс за покриване на нормативите/ в тази надпревара са определяли окончателните състави на България по лека атлетика за участие на балкански, европейски и световни първенства. Именно турнира „Плевенска Панорама“ е начален тласък към световните върхове за шампиони като Тереза Маринова, Светлана Исаева, Георги Дъков, Валя Демирева и друго именити не само плевенски лекоатлети.

Настоящото възраждане на турнира е дело на президента и треньор на плевенския СКЛА Феникс 2004 – Светослав Топузов. „Първоначално замисляхме да поканим клубове от съседните на Плевен градове. Идеята ни за възраждането на турнира обаче е достигнала до почти всички колеги в страната. Те изявиха желание да участват и ние няма как да не сме доволни от това. Ще пристигнат атлети и от Сърбия. Кулминацията ще е присъствието на майката и треньорка на настоящата олимпийска вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева – Валя Демирева, чийто клуб Атлетик /София/ е номер едно в спринтовите дисциплини“, разкри Топузов, който е изградил шампиони като Тереза Маринова, Ивайло Русинов, Васил Гергов, Андриана Бънова, Даринка Йотова, Тодор Шопов, Здравко Димитров и други.

Турнирът ще е в дисциплините – спринт 60 м, 100 м, скок дължина, троен скок, скок височина и тласкане на гюле. Участниците ще са момичета и момчета до 16 години, девойки, юноши младша и старша възраст. Сред тях ще са и най-добрите възпитаници на четирите плевенски клуба. Дебют в реално състезание ще направят и участващите в приключващата вече 6-месечна програма „Спорт за децата в свободното време“ на Министерство на младежта и спорта. Класиралите се на първите три места във всяка дисциплина от турнира „Плевенска Панорама“ ще бъдат наградени с медали и сувенир Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Завършилите до 6-о място ще получат грамоти.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...