Начало / Култура / До 30 юли приемат заявки за участие във фестивала „Банатски фкусотии”

До 30 юли приемат заявки за участие във фестивала „Банатски фкусотии”

По-малко от две седмици остават до крайния срок, в който желаещите да се включат в тазгодишното издание на фестивала „Банатски вкусотии – традициите на моето село” могат да подадат заявление за участие.

Заявленията се приемат по пощата, по телефона и на електронна  поща –  [email protected]. Формуляри могат да се изтеглят от страницата на НЧ „Петър Парчевич – 1927”  www.asenovopp1927.alle.bg , от сайта на фестивала – www.banatskivkusotii.alle.bg  или от сайта на община Никопол – www.nikopol-bg.com

Деветото издание на фестивала „Банатски вкусотии” ще се проведе на 17 август на площада пред читалището в село Асеново.  Началото е от 9 часа.По традиция ще бъде представена изложба базар „Банатски вкусотии”, в която участниците ще представят банатски храни от различни населени места. Ще има също изложба „Традиционните храни на моето село” за автентични ястия и изложба „Кулинарно вдъхновение”, в която се представят ястия, приготвени по съвременни рецепти.

Наред с кулинарните базари ще има демонстрации на приготвяне на някои местни традиционни храни, като гостите ще имат възможност да се включат в готвеното и в дегустацията.

Традиционно ще има богата програма с изпълнения на автентични песни и танци. Много атрактивни са конкурсните състезания: „На живо от банатската кухня” – за  приза „Баш майстор на банатското ястие”, „Всичките прасета на кюфтета” , „През сълзи към победа” – състезание по рязане на лук, „Кой изяде кюфтетата?” – състезание по надяждане, „Година на прасето” –кулинарна изложба на храни, задължително приготвени със свинско месо или във формата на прасе. Във всички тези състезания ще бъде връчена само по една награда.

В конкурсите за най-вкусно ястие  и за най-автентично ястие ще бъдат връчени награди за първо, второ и трето място. Предвидени са още награди за кулинарно вдъхновение и за най-атрактивен щанд.

Фестивалът се организира от  Народно читалище „Петър Парчевич-1927” – с. Асеново, с подкрепата на Община Никопол и Кметство с. Асеново, със съдействието на Фондация „Америка за България” и Платформа АГОРА по проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България“ – втори етап.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...