Акценти
Начало / Здравеопазване / До 150 проби дневно е капацитетът на новооткритата лаборатория за PCR тестове в Плевен

До 150 проби дневно е капацитетът на новооткритата лаборатория за PCR тестове в Плевен

От днес в Плевен вече работи новооткритата лабораторията за PCR изследване на COVID – 19. Пробните тестове бяха направени вчера при официалното откриване на лабораторията.

Началникът на лабораторията проф. д-р Мария Средкова съобщи днес на заседание на Областния оперативен щаб, че при максимално натоварване на двата екипа и при мануална екстракция на РНК капацитетът на лабораторията ще бъде 90 проби дневно. При включване на робота в работата количеството на обработваните проби ще нарасне до 140-150 на ден. Уточнен е графикът на подаване на проби, така че да се постигне оптимална ефективност на процеса. Резултатите ще стават готови до 24 часа след подаването на пробите в лабораторията. При установени положителни тестове, втората проба ще бъде правена в Националната референтна лаборатория.

„Ще бъдем в пряка колаборация с Националния щаб. Всички проби, преминали през лабораторията, ще бъдат подавани към Националния оперативен щаб”, каза проф. Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен.

Той изрично подчерта, че PCR лабораторията в Плевен няма да обработва частни проби. Дейността й е изцяло в услуга на лечебните заведения, РЗИ и щаба. Пробонабиране не се извършва в лабораторията. Там постъпват само вече взети проби по надлежния ред и от съответните компетентни органи.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...