Акценти
Начало / Общество / До 1 ноември трябва да сме готови за зимното почистване

До 1 ноември трябва да сме готови за зимното почистване

До 1 ноември трябва да бъдат осигурени на 100% необходимите количества инертни материали за зимното почистване, а необходимата техника трябва да е разположена на ключовите места по регионите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на провелото се национално съвещание с директорите на областните пътни управления по повод предстоящия зимен сезон, на което присъства и председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

На работната среща е обсъдена подготовката и готовността на всяко едно от 28-те пътни управления за сезон 2012/2013 год.

В срок до 25 октомври трябва да бъде приключена съвместната проверка с Пътна полиция за готовността на техниката по места. Тази година подготовката започна на ранен етап и очаквам това да се отрази положително на работата през зимния сезон, посочи министър Павлова. Тя беше информирана, че плановете на пътните управления за зимно поддържане са изготвени и одобрени от Агенция “Пътна инфраструктура”. Регионалният министър призова директорите за навременното подаване на информация за реалната ситуация, тъй като тя е от ключово значение за вземането на своевременно адекватни решения.

Знаем, че когато времето се влоши, няма да ни е лесно. И никой няма да ни благодари, че сме си свършили работата и пътищата са били проходими. От вас зависи безпроблемното предоставяне на информацията, така важна за осигуряване на безопасното пътуване на хората по пътищата, посочи Лиляна Павлова. Тя беше категорична, че няма да допусне компромис с поддържането на пътищата през зимата. Отговорността за това ще е персонална, допълни тя.

Министър Павлова напомни, че за зимния сезон 2011/2012 год. са разплатени 52,9 млн. лв., а санкциите, наложени на пътно-поддържащите фирми, са 780 хил.лв.

През февруари Агенция “Пътна инфраструктура” глоби 11 фирми в 10 области в страната, между които и плевенската ДЗЗД “Пътно поддържане Плевен 2011”. Санкцията от 39 833 лв. беше заради пропуски в работата, свързани с поддържането на пътната мрежа при зимни условия.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...