Акценти
Начало / Икономика / До юли 2015-та трябва да пуснат новите тролейбусни линии, повече от 9 км велоалеи и да построят ново депо

До юли 2015-та трябва да пуснат новите тролейбусни линии, повече от 9 км велоалеи и да построят ново депо

9 юли 2015 год. е датата, на която дейностите по първия етап от проекта за интегриран градски транспорт в Плевен трябва да са приключили. До тогава в града трябва да действат 4 нови тролейбусни линии, да бъде изградено новото тролейбусно депо в жк „Дружба”, да са направени 9 429 метра велоалеи към всички квартали в Плевен, да са рехабилитирани тротоари, участъци от пътни платна, контактна мрежа, да са подновени 34 от общо 176 спирки на градския транспорт, както и да има 6 чисто нови.

Това са само част от дейностите по големия проект, който е на обща стойност 23 322 246 лв. и екипът по който беше представен днес пред журналисти. Ръководител на проекта е зам.-кметът по финанси Алексей Зелов, координатор е инж. Ангел Несторов, управител на „Тролейбусен транспорт” Плевен, а за да върви работата се грижат още 10 души.

Първата част на проекта включва 8 компонента, по всеки от които ще се извършат множество дейности, уточни Алексей Зелов.

Компонент 1 е внедряване на система за управление на обществения транспорт. По него се предвижда поставяне на 40 информационни табла в тролейбусите и гласово и светлинно обозначаване на спирките, подобни табла, но 60, ще има и по спирките на градския транспорт. Возилата ще имат и GPS системи за позициониране.

Компонент 2 е изграждане на ново тролейбусно депо на площ от 13 725 кв. м в жк „Дружба”. В него ще има подходящи съоръжения за паркиране, за текущо и сервизно обслужване, а по сегашни разчети реалните работи по депото ще започнат в началото на следващата година.

В компонент 3 е включено разширяване и оптимизиране на тролейбусната мрежа в Плевен с направата на 4 нови тролейбусни линии. Едната започва от кръстовището на бул. „Георги Кочев” и бул. „Русе” и завършва на кръстовището на бул. „България” и ул. „Климент Охридски”. Маршрутът обхваща бул. „Европа” и ул. „Климент Охридски” в посока жк „Дружба 3” покрай Практикер. Вторият участък ще обслужва Девети квартал – той започва от кръстовището на ул. „Сан Стефано” и ул. „Стоян Заимов” и завършва на обръщалото на Втора клинична база. Третият участък ще разшири обхвата на мрежата в кв. „Мара Денчева” – ще започне от кръстовището на ул. „Сан Стефано” и „Христо Ботев” покрай гробищния парк през квартал „Мара Денчева” и жк „Кайлъка” и излиза при обръщателната на Моста в парк „Кайлъка”. Четвъртият маршрут е от „Сан Стефано”, наляво по „Хр. Ботев”, след това продължава и се включва на ул. „Трети март” в сега съществуващата мрежа. Новата мрежа ще е общо над 12 километра, която ще бъде присъединена към сега работещата 44-километрова. Тя обаче е от 1985 год.

Именно по компонент 4 дейностите по проекта предвиждат реконструкция и подобрения на тролейбусната мрежа. Заедно с това в няколко точки ще се направи сериозен ремонт, 8 от най-възловите кръстовища ще бъдат рехабилитирани ще ги снабдят със система за дистанционно превключване на стрелките.

Интелигентната система за управление на трафика, която е по компонент 6, ще даде възможност за по-ефективното му регулиране при светофарите и ще спомогне за оптимизиране на движението въз основа на отчитане на трафика в реално време.

Компонент 7 е облагородяване на спирките на обществения транспорт, което ще ги направи и по-безопасни. Плановете са да бъдат оформени т. нар. джобове – т.е. ще бъдат направени уширения за спиране и хората няма да чакат почти на пътното платно.

Изграждането на 8 маршрута велоалеи с обща дължина 9 429 метра е записано в компонент 8 по проекта. Идеята е хората от всички квартали в Плевен да могат, качвайки се на велосипед, да стигнат с него чак до „Кайлъка”.

Последният компонент 12 се отнася за изготвянето на Програма за устойчиво развитие и внедряване на иновативни решения, която трябва да е готова до януари 2015 год.

Зам.-кметът Алексей Зелов съобщи, че до момента са минали две обществени поръчки – за независим финансов одит и за публичност и информация. Предстои изработката на 8 пакета тръжни документи, които след съответното одобрение от управляващия орган, които ще послужат при евентуалното стартиране в началото на месец юни на големите поръчки.

Що се отнася до новите 40 тролейбуса, за които Плевен кандидатства по проект пред МОСВ заедно с общините Бургас, Варна и Стара Загора, то и там има развитие. Ще припомним, че в началото на февруари излезе и обявлението за обществена поръчка за закупуване на общо 100 нови тролейбуса по ОП „Околна среда”. По думите на инж. Ангел Несторов, предстои отваряне на офертите на участниците.

„Докато нещата се случат окончателно през лятото на 2015 год., ще има известни неудобства в движението в Плевен, те няма как да се избегнат напълно при такъв мащабен проект. Ограничения на другия вид транспорт няма да има. Така че молим плевенчани да проявяват малко повече търпение и разбиране, правим го за по-добро”, призова Алексей Зелов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...