Акценти
Начало / Общество / България е транзитен коридор за трафик на защитени видове към ЕС

България е транзитен коридор за трафик на защитени видове към ЕС

Страната ни е транзитен коридор, през който се прекарват защитени видове животни и птици от трети страни към страните от еврозоната. Това беше изтъкнато днес по време на семинара, който се провежда в Плевен с цел да се подобри взаимодействието между институциите срещу бракониерството и незаконната търговия със защитени видове. Семинарът е организиран от Министерството на околната среда и водите.

Според специалистите проблемът с посегателството върху дивата природа в България е недооценен и подценен, а според тях той е съизмерим с посегателството върху културното наследство. Положителното е, че от миналата година с промените в Наказателния кодекс посегателството срещу защитените видове е инкриминирано. Предвидените наказания са от 2 до 5 години лишаване от свобода и глоба до 20 000 лв. Вече има реални осъдителни присъди, в момента текат няколко дела, които са пред финализиране.

Делата, които се водят в България са основно за бракониерство или незаконна търговия със защитени видове птици или костенурки. Такива са и двете приключили до този момент дела, обясни Лазар Петрунов от Българското дружество за защита на птиците.

На територията на Плевенска област не са засичани опити за бракониерство и незаконна търговия със зашитени видове, обяви Христинка Пановска, главен експерт в РИОСВ – Плевен. Нямаме и подадени сигнали за незаконна търговия с диви птици по пазарите, допълни още тя. Сигналите, които се получават в РИОСВ, са свързани с намерени птици в безпомощно състояние. Какъвто случай има само преди няколко дни, когато граждани са предали авлига, която са намерили безпомощна. В такъв случай експертите от инспекцията се отзовават веднага и птицата се предава в Спасителен център. Ако е наложително, предаваме я за временен престой в един от зоокътовете в Плевен, Кнежа или Ловеч, обясни Христинка Пановска.

Специалистите обърнаха внимание, че всяко посегателство върху дивата природа е престъпление. Те посъветваха хората, които искат да отглеждат в дома си екзотични животни или растения, преди това да направят справка с Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна, която въвежда регулация в търговията на 5 000 животински и около 20 000 растителни вида. В групата на защитените животни влизат почти всички папагалоподобни, хищни птици, почти всички корали, крокодили, земноводни, влечуги, а от растителните видове защитени са алое, африканска череша. Тази справка е много важна да се направи, ако  ще преминавате граница, подчерта Яна Велина, младши експерт в МОСВ.  А съгласно Закона за биологичното разнообразие, всички видове гръбначни животни, които са включени в конвенцията, подлежат на регистрация от съответната РИОСВ по постоянен адрес на собственика.

В България са защитени 470 животински и 530 растителни вида. Сред тях е и сухоземната костенурка, която най-често става обект на посегателство. В повечето случаи хората не са наясно, че тя е защитен вид и я прибират в домовете си за домашен любимец. Това обаче е противозаконно, обърнаха внимание експертите. Те предупредиха, че дивите животни, дори и костенурката, са опасни за хората, заради заразите, които пренасят.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...