Акценти
Начало / Общество / Доц. Стойков: Плащаме 25 лева, а не 41 за изкърпване на кв. м

Доц. Стойков: Плащаме 25 лева, а не 41 за изкърпване на кв. м

За изкърпване на дупки с асфалтова смес Община Плевен плаща 25.26 лв. на кв.м. съгласно сключения договор заобщественапоръчка с общинска фирма „Инжстрой” за текущ ремонт на улиците. Това обяви на спешно свиканата днес пресконференция кметът доц. Димитър Стойков, с което опроверга информация, изнесена в някои централни медии, според която за същата дейност в Плевен се плаща 41.24 лв. на кв. м. „Най-вероятно става въпрос за цени на Агенция „Пътна инфраструктура”, но от некоректно поднесената информация се получава изопачаване на фактите”, обясни доц. Стойков.

Изкърпването на кв.м дупка със студена смес струва на Общината 208.18 лв., което е със 175.76 лв. по-евтино от посоченото във въпросните публикации. Стана ясно обаче, че със заповед на кмета е забранено запълването на дупки по улиците със студена смес заради близо 10 пъти по-високата цена от изкърпването с асфалтова смес. „Както вече обявихме, от 15 март, когато се очаква трайно затопляне, започваме изкърпването на уличната настилка”,поясни доц. Стойков.

Заради тежката зима не само дупките по улицита са много, но и средствата, които са използвани за зимна поддръжка са надвишили предварително плануваното. Около 500 000 лв. ще струва зимното почистване на Общината. Това означава, че за почистване на 3 дка улици цената е 64.80 лв. За недобре свършена работа общинската администрация отново е наложила глоби на фирмите, ангажирани със зимното почистване. Общата сума на глобите е 40 000 лв. за месец, като само 15 000 лв. е санкцията за фирма „Инжстрой”.

От предоставените на журналистите договори, които Общината е сключила с фирми за извършване на различна дейност, стана ясно, че в пъти е по-ниска и цената за косене на трева през лятото, за засаждане и поддръжка на храсти и широколистни дървета, за пръскането им против вредители.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...