Начало / Здравеопазване / Доц. д-р Чайка Петрова:  Все по-малки деца са с диагноза диабет

Доц. д-р Чайка Петрова:  Все по-малки деца са с диагноза диабет

Ако преди около 40 години диабет при деца се откриваше след навършване на 10 години, сега вече има деца на 1-2 години с диабет. Това каза доц. д-р Чайка Петрова, ръководител на Детския диабетичен център към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен. Според нея основна причина за това е влошеният начин на живот на повечето хора. „При диабета се наследяват гени, но за да се развие заболяването, зависи от външната среда и от имунната система на детето”, подчерта тя.

Детският диабетен център към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” е създаден по проект на Министерството на зравеопазването. В него помощ и консултация по всяко време може да получи всяко дете с диабет. Към момента  между 100-110 деца до 18 години са картотекирани в Детския диабетен център. Само от началото на годината новорегистрираните деца са 12. Като честотата на заболяването се увеличава, коментира доц. Петрова.

В Детския диабетен център освен доц. Чайка Петрова, работят още д-р Ирина Халваджиян – детски ендокринолог, д-р Станимира Илкина – специализант по детска ендокринология, и две медицински сестри, една от които – Маргарита Ангелова, е с дългогодишен стаж.

По повод Световния ден на диабета Диабетният център организира днес  традиционна среща на деца с това заболяване. В нея ще се включат 15 регистрирани деца и техните родители. Идеята е те да се запознаят, да си обменят информация как се справят със заболяването, как преодоляват трудностите, свързани с него, обясни д-р Ирина Халваджиян.

Тази година Световният ден на диабета е под мотото „Заедно по пътя към общите цели – добър метаболитен контрол и снижен риск от хипогликемия”.

Доц. Чайка Петрова коментира, че хипоглекемиите са  най-големият страх за родителите. Стига се дотам, че те предпочитат да си спестят този страх за сметка на поддържане на добър контрол на заболяването, посочи тя.

Днес Детският диабетен център получи дарение от Лайънс клуб Плевен Огледало на десет дози гликагон, който е животоспасяващ медикамент при тежки случаи на хипогликемия.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...