Акценти
Начало / Здравеопазване / Лайънс клуб Плевен Огледало направи дарение на Детски диабетен център в Плевен

Лайънс клуб Плевен Огледало направи дарение на Детски диабетен център в Плевен

10 дози от животоспасяващия медикамент глюкагон дариха днес от Лайънс клуб Плевен Огледало на Детския диабетен център към Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен. Дарението предадоха Мариета Павлова – чарт президент на Лайънс клуб Плевен Огледало и Мариела Иванова – първи президент на Лайънс клуб Плевен Огледало.

Медикаментът е животоспасяващ за деца, изпаднали в тежка хипогликемия, обясни при приемането на дарението  доц. д-р Чайка Петрова, ръководител на Диабетния център. „Целта ни е диабетният контрол да бъде все по-строг и затова си поставяме все по-високи цели. А това означава гликираният хемоглобин, който е критерий за този контрол, да става все по-нисък. Но той върви и със случай на хипоглекимия”, обясни доц. Петрова. Хормонът глюкагон се използва само в случай, когато детето е изпаднало в тежка хипогликемия и единственият начин да бъде извадено от това животозастрашаващо състояние е да се инжектира дозата от медикамента.

 

Преди години медикаментът е бил осигуряван от Здравната каса, но сега родителите трябва сами да си го купуват. Стойността на един флакон е около 30 лв. Доц. Петрова подчерта, че може никога да не се наложи да се използва медикаментът, но всеки диабетно болен,особено децата, трябва да го имат за спешен случай.

Преди две години фирма „Ново Нордиск” са направили дарение и всички регистрирани с диабет деца до 18 г. в Плевен, които са между 100-110,  са получили по една опаковка глюкагон.

Дарените от Лайънс клуб Плевен Огледало дози глюкагон ще бъдат предоставени на деца с новооткрит диабет от социално слаби семейства, каза доц. Чайка Петрова.

Тя подчерта, че децата с диабет в България се лекуват по най-съвременен начин по отношение на инсулина. Проблемно е обаче осигуряването с тест ленти, инсулинови помпи, сензори.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...