Акценти
Начало / Здравеопазване / Доц. д-р Николай Николов: Заболяванията в ревматологията засягат предимно жени

Доц. д-р Николай Николов: Заболяванията в ревматологията засягат предимно жени

„Трябва да се обърне внимание на ревматологията. Има много пациенти с ревматологични заболявания и за тях трябва адекватна медицинска намеса”, сподели доц.д-р Николай Николов минути преди да бъде открито официално новото Отделение по ревматология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен. Доц. Николов е завеждащ Отделението и по негови думи хората трябва да отиват при тях с болка, а да излизат с усмивка от там.
Той обясни, че застаряващото население в Европа засяга пряко и нашата страна, която не е по-различна в това отношение. От там идва и увеличаващият се брой на страдащите от ревматични заболявания. Всеки пети европеец над 50 години страда от ревматични заболявания, сочат проучванията, като най-често това се изразява с болки в гръбнака и шипове. „Проблемът в България е, че пациентите късно отиват при ревматолог”, подчерта доц. Николов. Популяризирането на тази специалност ще спомогне значително за навременното диагностициране на пациентите, посочи още завеждащият Отделението. За пример той даде болестта на Бехтерев, която в страната ни се диагностицира със забавяне между 6 и 9 години. „Това е трагично, защото пациентите идват при нас твърде късно. Те имат склонност към самолечение и личните лекари нямат нагласата за добро управление на тези заболявания”, обясни доц. Николов.
По принцип възрастните пациенти боледуват по-често от т.нар. дегенеративни ставни заболявания. С изключение на 1-2 болести в ревматологията, тя е предимно женска патология, подчерта доц. Николов. Това са най-вече остоепорозата и възпалителните ставни заболявания. Подмладяват възпалителните ставни заболявания, които засягат и по-млади пациенти, посочи още той.
Към момента новото отделение е с леглова база от 12 легла, а на месец през отделението преминават по около 60 пациента. Има вече и листа на чакащи, които очакват да бъдат приети за лечение.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...