Акценти
Начало / Здравеопазване / Доц. д- Марин Георгиев: Българските мъже трябва да могат да се лекуват модерно както българските жени

Доц. д- Марин Георгиев: Българските мъже трябва да могат да се лекуват модерно както българските жени

Крайно време беше урологията да се покаже на  хоризонта на модерните технологии – лапароскопската и роботизираната хирургия, и българските мъже да могат да се лекуват модерно както българските жени. Това каза днес пред журналисти доц. д-р Марин Георгиев, председател на Българското урологично дружество преди откриването на  първия  Международен симпозиум по лапароскопска и роботизирана урологична хирургия в Телекомуникационния център към Медицинския университет в Плевен.

По думите на доц. Георгиев ТЕЛЕЦ – Плевен е идентичен с телекомуникационния център в Страсбург и е национално богатство, което трябва да бъде максимално използвано.

Затова в календара на Българското урологично дружество вече са включени няколко обучителни модула по лапароскопска и роботизирана хирургия в урологията  за млади лекари. Преценката на доц. Георгиев е, че интерес към обучителни курсове по лапароскопска хирургия ще проявят и колеги от Турция, тъй като ТЕЛЕЦ – Плевен е атрактивен с цената, която предлага, без да отстъпва в качеството на обучението.

По данни на Националния онкологичен център в България има около 2 800 открити случая на рак на простатата. Около 1 800 от тях са открити в ранен стадий и при тях може да се приложи ефективно  радикално лечение, с което да се гарантира на пациентите преживяемост над 10 години, съобщи доц. Георгиев.  По европейските медицински стандарти в България годишно  трябва да се извършват между 1 100 и 1 200 операции на рак на простатата. Според отчета на НЗОК за миналата година в страната са извършени едва 433 простатектомии.

За съжаление малко инвазивната лапароскопска простатектомия е малко разпространена, а роботизираната се извършва единствено в центровете в София и в Плевен, отбеляза специалистът.

„Затова задачата ни е чрез тези курсове повече уролози да се обучат да правят тази малко инвазивна операция, след която възстановяването на пациента е по-бързо, постигат се по-добри функционални резултати, както са по-добри резултатите и от онкологична гледна точка”, отбеляза доц. Георгиев.

Сериозен проблем обаче  е, че тези оперативни интервенции не се покриват от Здравната каса.  „Единствено желанието на пациентите да се лекуват модерно  и ентусиазмът на лекарите са движещата сила за развитието на тази хирургия”, подчерта доц. Георгиев и допълни, че те все по-често ще надигат глас да има финансиране на тези операции, за да се гарантира правото на всеки един здравноосигурен пациент до иновативни технологии за лечение. „За постигането на това ще се борим през Дружеството по урология, през Българския лекарски съюз за постигане на  това българските мъже да могат да се лекуват модерно”, подчерта доц. Георгиев.

В първият интернационален симпозиум по урология участват над 50 лекари-уролози от България, Турция и Германия.  Програмата на форума включва лекции, видео презентации и сесия Хирургия на живо, която ще бъде извършена от уролози от Турция за аудиторията в Телекомуникационния център. Събитието се провежда с подкрепата на Международната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия, Турското урологично лапароскопско дружество, Европейската Асоциация на технологиите в урологията и Европейското Дружество по урология

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...