Акценти
Начало / Култура / Доц. Георги Хинов е новият директор на Северняшкия ансамбъл

Доц. Георги Хинов е новият директор на Северняшкия ансамбъл

Доц. Георги Хинов спечели конкурсът за директор на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, който се проведе на 5 април. Трима бяха участниците в конкурса  – спечелилият доц. Хинов и още – Данаил Цолов, който изпълняваше длъжността директор на ансамбъла до провеждане на конкурса, и Мартин Мочков.

Конкурсът се проведе в два етапа – в първия кандидатите са оценявани по документи, а във втория представят концепция за развитие на ансамбъла за период от три години.

Седемчленно жури с председател зам.-кметът Стефан Петков, а сред членовете проф. Димитрина Кауфман и Стефан Илиев от Министерството на културата, оценява участниците в конкурса. И изборът на журито е доц. Георги Хинов.

От Стефан Петков научихме, че в едноседмичен срок участниците имат право да обжалват резултатите от конкурса. След изтичане на този срок,  новият директор на Северняшкия ансамбъл ще бъде представен официално.

Георги Хинов е роден на 1 май 1946г. в с. Горник, обл. Плевен. Средното си образование получава в Държавно хореогравско училище – специалност „Български танци“, след това продължава да учи в АМТИ – гр. Пловдив, специалност „Хореографска режисура“.

От 1968г.до 1974г. работи с ансамбъл „Пирин“ – Благоевград, в периода 1974г.-1978г. с ансамбъл „Тракия“ – гр. Пловдив. През 1974г. участва в откриването на Световното първенство по футбол в гр. Мюнхен, Германия.От 1978г. до 1981г. е главен хореограф на ансамбъл „Пазарджик“, сценарист и постановчик на официалните чествания „1300 години България“. Сценарист и постановчик е и на Олимпийския лъч София – Пазарджик, автор е и на две ансамблови премиери. От 1980г. – 1985г. е директор на Център за фолклор ансамбъл „Пирин“ – гр. Благоевград, участва активно в постановъчната дейност на ансамбъла. От 1985г. до 1990г. е главен хореограф на Северняшкия ансамбъл. Като творец, режисьор – постановчик участва в концертни програми по посрещането на дипломатическите мисии в гр. Ловеч, гр. Плевен, гр.Правец, гр. Благоевград и гр.Смолян. Режисьор – постановчик е и на церемонията по посрещането на космонавтите Александров и Руковищников в гр. Плевен, Президентите на Мексико и Финландия в гр. Плевен и гр. Пазарджик.Хореограф на ДЮФА „Орфей“ – гр. Смолян.Преподавател във Варненски Свободен Университет „Черноризец Храбър“ филиал гр.Смолян.

От 2001г. хореографът е неразделна част от екипа на Николина Чакърдъкова. Нито един неин спектакъл не би изглеждал същия без неговото участие, са коментарите. Чрез своите умения той показва, че хореографията не е просто пълнеж на сцената,а е неразривна част от духа на песента.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Браво . Хората на Румен Петков изплуваха