Акценти
Начало / Общество / Доц. Георги Лозанов: Трагедията след наводненията се превърна в евтина политическа разправия на главите на загиналите

Доц. Георги Лозанов: Трагедията след наводненията се превърна в евтина политическа разправия на главите на загиналите

Доц. Георги Лозанов

„Трагедията след наводненията в страната се превърна в евтина политическа разправия, в една глупост, която става на главите на загиналите.” Така председателят на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов коментира на среща с журналисти в Плевен прехвърлянето на топката между отговорните за случилото се политици. По думите му много ясно трябва да бъде заявено в публичното пространство, че случилото се е природно бедствие, усилено от човешка немарливост. Ако не бяха изсекли гората в квартал „Аспарухово“ във Варна и бяха разчистили незаконните постройки на ромите, случилото се нямаше да е в такива мащаби, смята Лозанов. Той добави, че трябва да се даде ясен отговор на въпроса: Кой е виновен?, който изисква журналистическо разследване с ясен институционален резултат. „Този резултат е превенция по отношение на други подобни бедствия”, заяви медийният експерт.

И добави, че един от плановете на журналистическо отразяване на случилото се изискваше пълно представяне на цялата информация, за да се предпазят хората. По думите на Лозанов информацията не е била достатъчна – още предходния ден е било необходимо да се изнесат много повече факти, включително и подробни прогнози от Националния институт по метеорология и хидрология.

Доц. Лозанов гостува в Плевен по покана на Дружеството на журналистите в града. Срещата-разговор с медийния експерт се проведе в Пресклуба на БТА. Дискусията беше организирана от местната гилдия на журналистите по повод 120 години организирано журналистическо движение в България, като на нея присъстваха и ученици от СОУ „Иван Вазов“, които се готвят да кандидатстват журналистика. Доц. Лозанов беше представен на присъстващите от Ралица Веселинова, председател на плевенските журналисти. Тя остана права в знак на уважение към учителя си, както поясни.

Проявата е част от програмата на дружеството на СБЖ в нашия регион за отбелязване на тази годишнина.

Георги Лозанов - Ралица Веселинова

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...