Начало / Образование / Допълнителни медицински специалисти ще има в ДГ „Щастливо детство“ –  Плевен

Допълнителни медицински специалисти ще има в ДГ „Щастливо детство“ –  Плевен

Да бъдат разкрити две нови щатни бройки за медицински специалисти в здравни кабинети в ДГ „Щастливо детство“ – централна сграда и филиал „Приказен свят“, реши Общинският съвет на Плевен. Решението получи единодушната подкрепата на общинските съветници.

В писмо до общинската администрация, директорът на ДГ „Щастливо детство“ Илиана Иванова уведомява за необходимост от разкриване на допълнителни щатни бройки за медицински специалисти в повереното й детско заведение. В писмото се посочва, че към момента в ДГ „Щастливо детство“ има две медицински сестри, които обслужват децата от централната сграда и разкрития през 2015 г. филиал „Приказен свят“, които не покриват 12-часовия работен график на заведенията. Съгласно текст от Наредба №3 от 27.04.2000 г. за здравните кабинети в детските заведения и училищата, минималният брой деца, обслужвани от един медицински специалист в детска градина е 60. В предложението на г-жа Иванова е посочено, че през учебната 2020/2021г. общият брой на децата, посещаващи детското заведение е бил 222, като се очаква същата посещаемост и през новата учебна година.

Предвид гореизложеното и на основание текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общинският съвет гласува за увеличаване на щатната численост на персонала в здравните кабинети на ДГ „Щастливо детство“ – централна сграда и филиал „Приказен свят“ с 2 бройки, с което общата численост на персонала във функция „Здравеопазване“ в частта „Здравен кабинет в детски градини и училища“ от 64 стават 66, считано от 15.09.2021 г. Финансирането на разкритите бройки ще бъде осигурено от бюджета на Община Плевен за текущата година.

Общият брой медицински специалисти в Плевен, назначени до момента в здравни кабинети на училища и детски градини, е 64 – 17 от тях обслужват училищата, а 47 – детските градини.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...