Акценти
Начало / Общество / Домашният патронаж спира работа за месец

Домашният патронаж спира работа за месец

Домашният социален патронаж в Плевен ще затвори врати за периода от 1 до 31 август, предоставянето на храна ще започне отново от 2 септември за всички 300 потребители. Това съобщи новоназначеният от 1 юни управител на патронажа Биляна Ралчева.

В този един месец ще се направи освежителен ремонт и дезинфекция на помещенията, профилактика на техниката, както и хората ще могат да ползват полагащата им се отпуска – както всяка година, уточни Ралчева. Тя допълни, че потребителите – възрастни, пенсионери, хора с увреждания, самотно живеещи лица, са вече информирани. Управителят коментира и че е нормално да има някой недоволен, но обстоятелствата налагат затварянето. Все още количествено-стойностна оценка на средствата за ремонта не е направена, но големи планови дейности за подобрения не са заложени.

Месечната такса за обслужване от домашния социален патронаж варира – за пълното меню /обяд и вечеря/ е между 70 и 80 лв., а за обяд, който включва супа, основно ястие, десерт и хляб – между 50 и 60 лв. Няма вариант цените за ползване на услугата да се преосмислят от септември.

Ралчева припомни и че от 1 юли е изпълнено и решение на Общинския съвет, с което персоналът е съкратен с 10 човека – от 12 на 8 са съкратени санитар-разносвачите, съкратен е работник в кухня, а счетоводството преминава в новосформирано звено Обединено счетоводство „Социални дейности”. Така в момента общата бройка е 24 човека – администрация, кухня, санитар-разносвачи, шофьори.

Биляна Ралчева е завършила „Социални дейности”, работила е в Дирекция „Социално подпомагане” в Долна Митрополия, в Кризисния център в Плевен, както и в Домашния социален патронаж. Тя е и ръководител на проекта „Помощ в дома”. Той стартира през февруари тази година, а реално дейността и социалната услуга се предоставят от 1 юли до 30 юни 2014 год. Капацитетът на услугите „Социален асистент” и „Домашен помощник” е 116 потребителя, по него работят 20 домашни помощника и 46 социални асистенти. В момента пък студенти от Медицински университет, специалност „Социални дейности”, са на практика, която ще приключи в началото на септември. Другият проект, който се изпълнява от Домашния социален патронаж е за личен асистент. По него потребители са 107-108 човека.

От Стефан Захариев, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности” в Община Плевен, научихме и още една новина – предстои преместване на патронажа в нова сграда. С приемането на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие 2014 – 2020 се предвижда преместване в стола на приземния етаж в сградата на бившето училище „Марин Дринов” в Плевен. „Там е огромно помещение, строено изцяло за нуждите на хранителен блок с кухня, така че с много по-малко пари там ще бъде изградена с европейски средства модерна, хубава, голяма база. Тогава предвиждаме да увеличим капацитета от 300 на 500 места със съответно закупуване на нови превозни средства, конвектомати за готвене на пара, което е и по-диетично. Предвиждаме също с това и някои от близките населени места около Плевен да ползват услугата Домашен Социален патронаж”, допълни Захариев. Той допълни, че решението за това е гласувано вече от Общинския съвет, а до края на месеца проектът трябва да бъде депозиран в София.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...